Τζόρτζια Μελόνι: Ζητά από Ντράγκι «να βάλει πλάτη» – Οι 3 όροι που αποδέχθηκε

τζόρτζια-μελόνι-ζητά-από-ντράγκι-να-β-63281

Ακόμα δεν ανέλαβε την Πρωθυπουργία η Τζόρτζια Μελόνι και ζητά από τον Μάριο Ντράγκι να… βάλει πλάτη. Και εκείνος της έθεσε τρεις όρους για να αποδεχθεί.

Για «συμβιβασμό» της Τζόρτζια Μελόνι μέσω ενός συμβιβασμού και μιας συνεργασίας με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κάνει λόγο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η νέα ισχυρή γυναίκα της ιταλικής πολιτικής ζωής «βασίζεται στον Μάριο Ντράγκι».

Τί ζήτησε η Τζόρτζια Μελόνι από τον Μάριο Ντράγκι και ποιοι είναι οι 3 όροι που αποδέχθηκε

Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται, μάλιστα, διπλωματικές πηγές σε Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες οι οποίες μεταφέρουν ότι ο «σούπερ Μάριο» επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να εγγυηθεί τη συνέχεια της ιταλικής πολιτικής από τα «Αδέρφια της Ιταλίας», το κόμμα, δηλαδή, της Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της μελλοντικής κυβέρνησης στην χώρα.

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με το παρασκήνιο που αποκαλύπτει η La Repubblica, ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε τρεις όρους στην Τζόρτζια Μελόνι τους οποίους και εκείνη αποδέχθηκε.

Ποιοι είναι οι 3 όροι που αποδέχθηκε η Τζόρτζια Μελόνι από τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να βάλει πλάτη

– Πρώτον ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις υποχρεώσεις – και τις στρατιωτικές – προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

– Δεύτερρον ότι θα στηρίζει το ΝΑΤΟ χωρίς δισταγμούς και προϋποθέσεις

– Τρίτον ότι δεν θα εγκρίνει νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό προκειμένου να παραμείνει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της Ιταλίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας ο διάλογος ανάμεσα στην επόμενη και τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ανάμεσα στους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ορισμένες φορές αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τζόρτζια Μελόνι.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, μάλιστα, φέρεται να έχουν γίνει τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρξε και τουλάχιστον μια κατ’ιδίαν συνάντηση Ντράγκ-Μελόνι.

Παρόλα αυτά η ιταλική εφημερίδα θέτει το ερώτημα το κάτα πόσο «ο ατλαντισμός, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η προσοχή στο δημόσιο χρέος ανταποκρίνονται σε θέσεις που όντως υποστηρίζονται δημοσίως από τη κ. Μελόνι».

«Είναι δυνατόν να είναι κανείς σίγουρος για αυτούς τους τρεις πυλώνες όταν έχει και τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση; Είναι εφικτό να κυβερνηθεί η χώρα με αυτούς που κηρύττουν ελλειμματικές δαπάνες και προσεγγίζουν τον Πούτιν;» συνεχίζει στον προβληματισμό της η La Repubblica.

Επειδή, όμως, είναι άλλο θέμα να παλεύεις στην προεκλογική περίοπδο και άλλο να ετοιμάζεσαι να κυβερνήσεις μια χώρα σε κρίση αμφισβητώντας παραδοασιακούς συμμάχους, η Μελόνι βασίζεται στον Ντράγκι φοβούμενη την τεράστια ζημιά, τις καταστροφικές συνέπειες στις αγορές και την απόλυτη απομόνωση της Ιταλίας «και γι’ αυτό ο Ντράγκι βγήκε μπροστά για την επικοινωνία με τις μεγάλες κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Ο Ντράγκι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρεί καθήκον του να διασφαλίσει τη συνέχεια στις πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης στο όνομα της ομαλής μετάβασης.

Η La Repubblica ονοματίζει και τους ενδιάμεσους των επαφών Μελόνι-Ντράγκι: Ο διευθυντής του γραφείου του Ιταλού πρωθυπουργού, Αντόνιο Φουνιτσιέλο, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Τζιουζέπε Κίνε από τη μια και από την άλλη ο γερουσιαστής Τζιοβανμπατίστα Φατσολάρι και ο Γκουίντο Κροσέτο.

Στο δημοσίευμα μπαίνει, τέλος, και μια άλλη παράμετρος που αφορά το ενδεχόμενο ο Μάριο Ντράγκι να βρεθεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2023 «εξέλιξη που θα πρόσφερε και μια ομπρέλα προστασίας για την Μελόνι και τις μελλοντικές θέσεις της».

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, όμως, το μεσημέρι της Τετάρτης διέψευσε το περιεχόμενο του άρθρου και υπογράμμισε τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».

Ελπίζουμε να διεξαχθεί ήρεμα η αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία από τον Ντράγκι στην Μελονί και ας θέτει όρους ο πρώτος.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ