Πρώην υπουργός ΥΕΘΑ: “Είναι ένα ενδεχόμενο να επιτεθεί ο Ερντογάν”

πρώην-υπουργός-υεθα-είναι-ένα-ενδεχό-62997

Το ενδεχόμενο να επιτεθεί ο Ερντογάν στην Ελλάδα κάποια στιγμή άφησε ανοιχτό ο πρώην ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τις διαρκείς εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα σχολίασε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, χαρακτήριζοντάς τις «πρωτόγνωρες».

Γιατί ο πρώην ΥΕΘΑ λέει πως υπάρχει ενδεχόμενο να επιτεθεί ο Ερντογάν στην Ελλάδα

«Το εάν υπάρχει φόβος για την τουρκική προκλητικότητα, δεν μπορεί να το πει κάποιος με σιγουριά, υπάρχει όμως ανησυχία. Οι δηλώσεις του Ερντογάν, και η επιμονή του σε αυτές τις δηλώσεις είναι πρωτόγνωρες. Ξέρουμε ότι επιδιώκει να κερδίσει κάποια πράγματα, ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγική, και με λογικές εξηγήσεις φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι πιέζει προκειμένου αυτό το διάστημα, να προχωρήσουν οι επιδιώξεις του και να κερδίσει ορισμένα πράγματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Αποστολάκης.

«Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την ενέργεια. Η Ευρώπη, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Η ενέργεια που λείπει από την Ευρώπη, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα από πού θα την προμηθευτεί. Η ενέργεια λοιπόν, που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική και φαίνεται ότι είναι αυτή που λύνει και το πρόβλημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι έρευνες που έχει κάνει ο Ερντογάν και οι πληροφορίες του, δείχνουν ότι στις δικές του περιοχές που δικαιωματικά του ανήκουν, δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Οπότε ξέρει πού υπάρχουν, και πιέζει με αυτόν τον τρόπο και δείχνοντας ότι “είναι εδώ”. Μία άλλη πίεση είναι ότι θέλει να πάρει τα εξοπλιστικά που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ. Τα F-16 που έχει ζητήσει, και η προσπάθειά του να μπει στη διεκδίκηση των F-35, με συνεχείς πιέσεις και έχει και την Ρωσία απέναντι σαν αντιστάθμισμα», συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Πρώην ΥΕΘΑ: Τί λέει για τις απειλές Ερντογάν και το ενδεχόμενο να επιτεθεί στην Ελλάδα

Για τις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδος, τόνισε πως, «όταν κάποιος απειλεί και απειλεί με εμμονή, δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψιν σου. Λογικά λέμε ότι δεν επιτρέπουν οι συγκυρίες και η διεθνής κατάσταση για να το κάνει, αλλά δεν λειτουργούν όλοι λογικά. Το ίδιο λέγαμε και για την Ρωσία ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία. Δεν λέμε ότι θα επιτεθεί ο Ερντογάν και ότι είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο. Κάθε εξέλιξη έχει σχέση με το πώς τη διαχειρίζεσαι και μέχρι που το φτάνεις. Εάν εμείς είμαστε σοβαροί, δεν κάνουμε λάθη, είμαστε ενωμένοι και δεν έχουμε αντίθετες και διαφορετικές απόψεις, πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. Παίζει ρόλο η κατάσταση και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν ό, τι προκύψει».

«Δεν θα κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για κάτι που είναι δικό μας»

Για το ενδεχόμενο να κάτσει η Ελλάδα και να διαπραγματευτεί με την Τουρκία ο κ. Αποστολάκης ήταν κάθετος.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία κάτι το οποίο είναι θεσμοθετημένο και το έχουμε δικαιωματικά με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για κάτι που είναι δικό μας, δεν σηκώνει κουβέντα αυτό το θέμα. Θέματα που είναι ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν συζητούνται και αυτή είναι η δυσκολία. Πρέπει να υπογραφεί ένα προσύμφωνο με βάση το οποίο θα πάμε να διεκδικήσουμε ή να δικαστεί η υπόθεση στη Χάγη. Μέχρι τώρα οι αξιώσεις των Τούρκων δεν είναι τέτοιες που μας επιτρέπει να το κάνουμε», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Αποστολάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε κάποια λόγια του, τα οποία παρερμηνεύτηκαν και τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής μου, έγινε ένα λάθος. Αφαιρέθηκε ένα “δεν”, το οποίο άλλαξε το νόημα της συνέντευξης. Φάνηκε δηλαδή ότι εγώ θεωρώ ότι έχουμε περιθώρια να συζητήσουμε για τα θέματα της αποστρατικοποίησης. Εγώ είπα εντελώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο ή περιθώριο. Βέβαια κάποιοι βιάστηκαν να αρπάξουν αυτό το λάθος και να εμφανίσουν κάποια δημοσιεύματα ή διάφορες θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με εμένα. Βλέπετε πόσο εύκολα “δολοφονούνται χαρακτήρες” και διαστρεβλώνονται τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Βεβαίως και με πείραξε, δεν έχω ποτέ τέτοια πρόθεση ούτε έχω κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις. Είναι τελείως αντίθετο με τις απόψεις και τις θέσεις μου. Δεν ταλαντεύομαι σε αυτά τα πράγματα. Την άλλη φορά μάλιστα που δώσαμε κάτι ρωσικά τεθωρακισμένα στα νησιά είπα ότι πριν φύγουν από τα νησιά πρέπει να αντικατασταθούν. Είπα ότι δεν πρέπει να φύγει τίποτα χωρίς να αντικατασταθεί», τόνισε με σαφήνεια.

Και έχει δίκιο ο κ. Αποστολάκης, με την τόση εμμονή του ο Ερντογάν ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες δείχνει να είναι σε ετοιμότητα ακόμα και για μια επίθεση.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ