Ντουμπάι: Στη δημοσιότητα τα σχέδια από γιγάντια ξενοδοχεία που μοιάζουν με το φεγγάρι, αλλά θα βρίσκονται στη Γη

ντουμπάι-στη-δημοσιότητα-τα-σχέδια-απ-62895

Μοιάζει με σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι.  Η ομάδα πίσω από το Project Moon World Resorts πιστεύει ότι μια μέρα θα μπορούμε να επιλέξουμε το…φεγγάρι για τις διακοπές μας. Έτσι, σκοπεύουν να χτίσουν μια σειρά από γιγάντια ξενοδοχεία που μοιάζουν με το φεγγάρι, αλλά θα βρίσκονται στον πλανήτη Γη και πιο συγκεκριμένα, στο Ντουμπάι.

Τα σχέδια από γιγάντια ξενοδοχεία που μοιάζουν με το φεγγάρι, αλλά θα βρίσκονται στη Γη

Πιο αναλυτικά, κάθε θόλος θα είναι μια αναπαράσταση 360 μοιρών της Σελήνης σε μεγάλη κλίμακα, με ρεαλιστικούς κρατήρες και υφή. Κάθε αναδημιουργημένο φεγγάρι θα δεσπόζει σε ύψος 224 μέτρων με περιφέρεια 622 μέτρα, ανάλογα με την τοποθεσία και τις άδειες σχεδιασμού. Ο επιχειρηματίας Μάικλ Ρ. Χέντερσον (Michael R. Henderson) με έδρα τον Καναδά, συνιδρυτής της Moon World Resorts, δηλώνει στο CNN Travel ότι η ουσία του έργου είναι ότι το φεγγάρι είναι ένα «αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα». «Επτάμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι το γνωρίζουν, όλοι το αγαπούν», σημειώνει.

Τα ξενοδοχεία που μοιάζουν με το φεγγάρι θα είναι υπερπολυτελή θέρετρα

Σύμφωνα με τον Χέντερσον, κάθε Moon World Resort θα είναι ένα ιδιαίτερα πολυτελές και σύγχρονο, πλήρως ολοκληρωμένο θέρετρο προορισμού, με πολλά στοιχεία στο εσωτερικό του που ήδη γνωρίζει κανείς -για παράδειγμα, ένα συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια, σπα, το καθένα με μια σεληνιακή πινελιά.

Οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις προβλέπουν εσωτερικούς χώρους σε στιλ διαστημόπλοιου και θεματική ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ο Χέντερσον οραματίζεται ως το αποκορύφωμα του αξιοθέατου, μια εμπειρία που αναπαράγει πώς είναι να περπατάς στο φεγγάρι.

«Θα σας δώσουμε τη μοναδική δυνατότητα να περπατήσετε σε αυτό που θα πιστεύετε ότι είναι η σεληνιακή επιφάνεια», λέει ο Χέντερσον.

Το Moon World Resorts βρίσκεται στα σκαριά εδώ και δύο δεκαετίες. Το έργο συνοδεύεται από «τεράστιες τεχνικές προκλήσεις», εξηγεί ο Χέντερσον, αλλά ο ίδιος και η συνιδρύτρια Σάντρα Μάθιους (Sandra G. Matthews) συνεργάζονται με ανεξάρτητους μηχανικούς και αρχιτέκτονες για να κάνουν την ιδέα πραγματικότητα.

«Βασικά, έχουμε πληθώρα ομάδων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες απλώς επιστρατεύουμε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αλλά προφανώς, όταν το έργο αρχίσει πραγματικά να χτίζεται, τότε θα βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή», λέει.

Στόχος είναι να κατασκευαστούν τέσσερα ξενοδοχεία που θα μοιάζουν με το φεγγάρι

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να κατασκευαστούν τέσσερα θέρετρα Moon, ένα στη Βόρεια Αμερική, ένα στην Ευρώπη, ένα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ένα στην Ασία. Η Moon World Resorts είναι μια εταιρεία “franchise”, οπότε ο Χέντερσον προβλέπει την παραχώρηση κάθε Moon World Resort σε αδειούχους που έχουν διαθέσιμα κεφάλαια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και συγκεκριμένα το Ντουμπάι, έχουν επισημανθεί από την εταιρεία ως «πρώτος υποψήφιος» για το άνοιγμα του πρώτου θέρετρου Moon World. Ο Χέντερσον λέει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ΗΑΕ είναι “πολύ δημοφιλή για τους τουρίστες” και ότι εκεί πραγματοποιούνται “πολλά έργα υποδομής”.

Διασκέδαση στο…φεγγάρι

Ο διαστημικός τουρισμός συνοδεύεται για την ώρα από βαρύ τίμημα που προς το παρόν αποτελεί εμπόδιο για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Η Virgin Galactic, για παράδειγμα, πωλεί διαστημικές εκδρομές για 450.000 δολάρια.

Ο Χέντερσον λέει ότι η εμπειρία του Moon World Resort θα είναι σημαντικά φτηνότερη, υποδηλώνοντας ότι η εγγραφή για να περπατήσουν οι επισκέπτες στη “σεληνιακή επιφάνεια” του θέρετρου θα κοστίζει 500 δολάρια.

Το κόστος μπορεί επίσης να αποτρέψει φουτουριστικά έργα όπως τα Moon World Resorts από το να ξεπεράσουν ποτέ το στάδιο της ιδέας, αλλά ο Χέντερσον προτείνει ότι το μοντέλο αδειοδότησης καθιστά το έργο βιώσιμο.

«Δεν είναι τόσο πολύ η αναζήτηση κεφαλαίων», εξηγεί. «Ο στόχος για έναν αδειοδότη, όπως εμείς, είναι να βρει τον αδειούχο. Και έτσι μόλις εξασφαλίσετε τον αδειούχο, τότε έχει ήδη τα χρήματα για τα έργα – επειδή δεν μιλάμε για μικρές εταιρείες, αυτές θα είναι μεγάλες διεθνείς εταιρείες».

Ο Χέντερσον ελπίζει ότι η πρώτη άδεια, ο οποίος αναμένεται να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή, θα έχει εξασφαλιστεί μέχρι το τέλος του 2022. Προβλέπει ότι το πρώτο θέρετρο Moon World θα ανοίξει πέντε χρόνια αργότερα, το 2027.

Ο Χέντερσον ελπίζει ότι κάθε θέρετρο Moon World Resort θα γίνει από μόνο του προορισμός. Ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν διαμένουν εκεί ή δεν ελέγχουν τις εγκαταστάσεις της διαστημικής εποχής, ο ίδιος προβλέπει ότι οι ταξιδιώτες θα πηγαίνουν απλώς για να χαζεύουν το κτίριο.

Ως έμπνευση για το θέμα αυτό αναφέρει αρχιτεκτονικές κατασκευές όπως το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο ή το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.

«Σίγουρα οι άνθρωποι θα θέλουν να δουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό. Αλλά νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα ενθουσιαστούν όταν κοιτάξουν τη μεγαλύτερη σφαίρα του κόσμου – νομίζω ότι αυτό θα τους ξετρελάνει πραγματικά», καταλήγει.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ