Τεχνολογία: Παράλυτος περπατάει χάρη σε “ψηφιακή γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού”

τεχνολογία-παράλυτος-περπατάει-χάρη-181483

Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε έναν παράλυτο άντρα να περπατήσει ξανά. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία που έχει το όνομα “διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης” (brain-spine interface, BSI), βοήθησε τον 40χρονο Gert-Jan Oskam, να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από ατύχημα που είχε το 2011.

Τεχνολογία: Το ιατρικό “θαύμα” με την ψηφιακή γέφυρα

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature περιγράφει λεπτομερώς ένα ιατρικό “θαύμα” που χρησιμοποιεί μια ψηφιακή γέφυρα μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ονομάζεται “διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης” (brain-spine interface, BSI).

Το BSI συνδέει τα σήματα του εγκεφάλου με τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης που χρησιμοποιούνται για το περπάτημα, επιτρέποντας την καταγραφή της νευρολογικής δραστηριότητας και τη διέγερση του νωτιαίου μυελού.

Μέσω εμφυτευμάτων στην σπονδυλική στήλη και στον εγκέφαλο, το BSI επέτρεψε στον Oskam να ελέγχει φυσικά τις κινήσεις των ποδιών για την ορθοστασία, το περπάτημα, την αναρρίχηση σκαλοπατιών και ακόμη και τη διέλευση “σύνθετων εδαφών”. Όταν το BSI, το οποίο εντόπισε σήματα των κινητικών προθέσεων του Oskam για να τον βοηθήσει να περπατήσει, απενεργοποιήθηκε, ο 40χρονος ήταν ακόμα σε θέση να περπατήσει με πατερίτσες, καθώς η συσκευή υποστήριζε τη νευρολογική ανάκαμψη με την πάροδο του χρόνου.

Τεχνολογία: Η στιγμή που περπάτησε ξανά ο Oskam

Το σύστημα επέτρεψε στον Oskam να περπατήσει φυσικά. Είχε προηγουμένως μπορέσει να κάνει βήματα χρησιμοποιώντας έναν περιπατητή, αλλά η μέθοδος του απαιτούσε να κάνει αφύσικες κινήσεις στη φτέρνα ώστε οι αισθητήρες κίνησης να ανιχνεύουν και να ενεργοποιούν προ-προγραμματισμένες νευρικές διεγέρσεις. Μπορούσε να διασχίσει μόνο επίπεδες επιφάνειες και είχε πρόβλημα να ξεκινήσει και να σταματήσει.

Σε μια συνέντευξη στις 23 Μαΐου, ο Oskam εξήγησε ότι “πριν, η διέγερση με έλεγχε, τώρα την ελέγχω εγώ”.

Τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, όπως αυτός, διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των περιοχών της σπονδυλικής στήλης. Τα εμφυτεύματα του Oskam επανασύνδεσαν τα δύο παρακάμπτοντας τα αποσυνδεδεμένα σημεία στην σπονδυλική στήλη. Τα εμφυτεύματα “συνέλαβαν τις σκέψεις του Gert-Jan και… μετέφρασαν αυτές τις σκέψεις σε διέγερση του νωτιαίου μυελού για να αποκατασταθεί η εθελοντική κίνηση”, δήλωσε ο Ελβετός ερευνητής Grégoire Courtine, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ο 40χρονος περιέγραψε το πώς αυτή η ανακάλυψη άλλαξε τη ζωή του: “Πριν από λίγους μήνες, μπόρεσα, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να σηκωθώ και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου”.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Κίνηση συμπόνιας στο Αγρίνιο: Η κυρία Αλεξάνδρα έχασε γιο και αδελφή αλλά αντί για μνημόσυνο έκανε συσσίτιο

Εξομολόγηση από την Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Είμαι 100% υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια»

Θανάσης Κατερινόπουλος: Συγκίνηση με την δήλωση για την απώλεια του γιου του – «Κάποιες φορές τον βλέπω στον ύπνο μου»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ