«Η πρώην σύζυγος μου ξαναπαντρεύτηκε. Μπορώ να σταματήσω να δίνω διατροφή για τα παιδιά μας;»

Ακολουθεί απορία αναγνώστη και το πώς να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση στη ζωή του. Ποια η απάντηση του ειδικού;
η-πρώην-σύζυγος-μου-ξαναπαντρεύτηκε-63726

Ακολουθεί απορία αναγνώστη και το πώς να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση στη ζωή του. Ποια η απάντηση της ειδικού;

Η απορία αναγνώστη

Καλησπέρα σας.

Με την πρωην γυναίκα μου έχουμε παρει συναινετικο διαζυγιο πριν 3 χρονια, και έχουμε συνεπιμέλεια στα 2 παιδιά μας. όσο ήταν μόνη της, της έδινα 300ε διατροφή.

Τωρα ξαναπαντρέυτηκε, έχει κάνει άλλα δυο παιδία, και ο άντρας της είναι πολύ καλύτερα οικονομικά από εμένα και φυσικά αυτή δεν εργάζεται.

Είμαι υποχρεωμένος να δίνω ακόμα και τώρα τα 300ε? Αν πάω δικαστικά, θα δικαιωθώ ωστε να σταματήσω να πληρώνω τη διατροφή?

Ευχαριστώ

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα

Σύμφωνα με το άρθ. 1486 ΑΚ παρ. 2, το ανήλικο τέκνο, κι αν ακόμη έχει περιουσία, έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προιόν της εργασίας του δεν αρκούν για τη διατροφή του.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθ. 1489 παρ. 2 ΑΚ και οι δύο γονείς έχουν από κοινού υποχρέωση να διατρέφουν τα παιδιά τους, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, ενώ ο υπόχρεος γονέας δεν μπορεί να επικαλεστεί την ένσταση διακινδύνευσης της δικής του διατροφής, όταν πρόκειται για το ανήλικο τέκνο του, εκτός εάν αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον άλλου υπόχρεου ή αν μπορεί να διατραφεί από την περιουσία του (ΑΚ 1487).

Το ποσό που έχετε συμφωνήσει με την πρώην σύζυγό σας ως διατροφή των ανηλίκων τέκνων σας, ισχύει για όσο χρόνο το συμφωνήσατε στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψατε από κοινού, προκειμένου να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο. Συνήθως ορίζεται για δύο ή τρία έτη το πολύ.

Το ποσό της διατροφής που έχετε συμφωνήσει, δεν το καταβάλλετε ως διατροφή για τη σύζυγό σας, αλλά για τα ανήλικα τέκνα σας, ως προς τα οποία έχετε υποχρέωση να συνεισφέρετε στη διατροφή τους εσείς, ως βιολογικός τους πατέρας και όχι ο σύζυγος της πρώην συζύγου σας. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι η σύζυγός σας ξαναπαντρεύτηκε, δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού σας από την υποχρέωσή σας καταβολής διατροφής για τα τέκνα σας. Ο σύζυγος της πρώην συζύγου σας εξάλλου, έχει με τη σειρά του υποχρέωση διατροφής στα δικά του τέκνα.

Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες, σε σχέση με τότε που έγινε η συμφωνία όσον αφορά τις οικονομικές συνθήκες ( όπως, ενδεικτικά : μειώθηκαν τα εισοδήματα σας, ή αυξήθηκαν τα έξοδά σας, ή αυξήθηκαν τα εισοδήματα της πρώην συζύγου σας με ταυτόχρονη αλλαγή στη δική σας περιουσιακή κατάσταση, ή έχετε περισσότερο χρόνο τα παιδιά μαζί σας σε σχέση με τότε που έγινε η συμφωνία συνεπιμέλειας, ή αν κάνετε περισσότερα έξοδα για τα παιδιά εσείς), τότε δικαιούστε να ασκήσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να διαμορφωθεί διαφορετικά η συμμετοχή σας στα έξοδα διατροφής των τέκνων σας, από το Δικαστήριο.

Εάν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και σταματήσετε να καταβάλλετε διατροφή, χωρίς να έχει λήξει η συμφωνία σας, η μητέρα δικαιούται να λάβει απόγραφο της πράξης συναινετικού διαζυγίου και να προχωρήσει σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος σας, καθώς και να υποβάλει μήνυση.

Εάν έχει λήξει η συμφωνία σας και σταματήσετε να καταβάλλετε οποιοδήποτε ποσό, η μητέρα δικαιούται να ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή διατροφής για τα τέκνα και να αναζητήσει το ποσό διατροφής που πρέπει να συνεισφέρετε με βάση τις παρούσες ανάγκες των τέκνων σας.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, κριτήριο για το εάν θα δικαιωθείτε δικαστικά, δεν είναι ούτε ο νέος γάμος της πρώην συζύγου σας ούτε η οικονομική κατάσταση του νυν συζύγου της, ο οποίος δεν έχει υποχρέωση διατροφής προς τα τέκνα σας, αλλά τα στοιχεία που μπορείτε να αποδείξετε στο Δικαστήριο, ως προς την οικονομική κατάσταση εκάστου γονέως προσωπικά και των αναγκών των τέκνων σας.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ