Ο Άγιος των Φτωχών: Ποιος ήταν ο Γέροντας Αθανάσιος Ντουραχάνης – Ο βίος και η προσφορά του

Αποχαιρέτησε την επίγεια ζωή αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο και πλήθος ευεργετηθέντων. Ποιος ήταν όμως ο Άγιος των φτωχών;
ο-άγιος-των-φτωχών-ποιος-ήταν-ο-γέροντα-203420

Την 1 Δεκέμβρη του 2021, έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, ο παπα-Θανάσης της Μονής Ντουραχάνης έφυγε. Αποχαιρέτησε την επίγεια ζωή αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο και πλήθος ευεργετηθέντων. Ποιος ήταν όμως ο αποκαλούμενος και Άγιος των φτωχών;

Η ζωή του Αγίου:

Ο κατά κόσμον Σωτήρης Χατζής γεννήθηκε στη Βoβούσα, ένα χωριό στο Ανατολικό Ζαγόρι. Ο ίδιος αγράμματος, δε φοίτησε ούτε σε δημοτικό ούτε σε γυμνάσιο. Ήταν βλαχόφωνος και την περίοδο του Μεσοπολέμου οι βλαχόφωνοι του χωριού δε γίνονταν δεκτοί στο ελληνικό σχολείο του χωριού, μόνο στο ρουμανικό που λειτουργούσε με Ρουμάνους δασκάλους. Αρνήθηκε να πάει, αφού δεν μπορούσε να πάει στο ελληνικό σχολείο. Μετά ξεκίνησε ο εμφύλιος – ήταν ήδη 12 ετών – και τα σχολεία έπαψαν να λειτουργούν για όλους. Με πείσμα και προσωπική προσπάθεια έμαθε να διαβάζει την Αγία Γραφή και τα ιερά κείμενα.

Το 1974 περιβλήθηκε το μοναχικό σχήμα. Όπως είχε αποκαλύψει, βρισκόταν σε δίλημμα εάν θα είναι κοντά στον κόσμο ή σε ησυχαστήριο. Σκεπτόταν να μονάσει στη Μονή του Αγίου Σάββα στους Αγίους Τόπους. Τελικά υπερίσχυσε η αγάπη του ανθρώπου. Η Μητρόπολη του παραχώρησε την τότε εγκαταλελειμμένη Μονή της Παναγίας της Ντουραχάνης, στην ανατολική περίμετρο της Παμβώτιδας λίμνης των Ιωαννίνων. Ο θρύλος λέει ότι η Μονή χτίστηκε το 1434 από τον Τούρκο Ντουραχάν Πασά, όταν χάθηκε με το στράτευμά του πάνω στην παγωμένη λίμνη, επέζησε και το απέδωσε σε θαύμα της Παναγίας.

Το έργο του:

Δεν υπήρχε ούτε ένα δέντρο γύρω από το Μοναστήρι, όταν την ανέλαβε ο παπα-Θανάσης. Αυτό το τίποτε, το έκανε πολλά, αν όχι τα πάντα με τα χέρια του και τη βοήθεια πλήθους εθελοντών που ενέπνευσε. Σήμερα η Μονή είναι επισκέψιμη, κατάφυτη και πλημμυρίζει κόσμο στις μεγάλες γιορτές, όπως την Ανάσταση. Ο παπα-Θανάσης δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Ίδρυσε το «Ανθος», ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προσέφερε και προσφέρει στέγη σε παιδιά από 6 έως 18 ετών. Ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Μονής λειτουργεί και σχολείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο. Όσο ήταν ακόμη ενεργός, έτρεχε ο ίδιος ζητώντας βοήθεια, οικονομική και όχι μόνο, για να στηρίξει το οικοτροφείο και το σχολείο.

Γέροντας Αθανάσιος Ντουραχάνης: Ο βίος, τα έργα και η ιστορία του Άγιου των φτωχών

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ντάνιελ Νούρκα: «Δεν μου νοίκιαζαν σπίτι λόγω της αλβανικής καταγωγής μου, έλεγαν “δεν θέλουμε ξένους”»

Ιάσoνας Καζάκος: Δείτε πόσο μεγάλωσε ο εγγονός της Τζένης Καρέζη – Η σπάνια φωτογραφία

Μελίνα Νικολαΐδη – Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης: Διέγραψαν τις κοινές τους φωτογραφίες στο Instagram

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ