Μια ειδικός εξηγεί για τα όρια στα παιδιά: Ο λόγος που η πειθαρχία είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία

μια-ειδικός-εξηγεί-για-τα-όρια-στα-παιδ-178994

Η γιατρός Σουζάνα Kemper – Μαργαρίτη μέσα από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρνει στο τραπέζι το θέμα των ορίων στα παιδιά. Η ειδικός επισημαίνει την διαφορά της πειθαρχίας από την τιμωρία και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μια διαδικασία για την σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Ακολουθεί το κείμενο της γιατρού:

Η διαφορά της τιμωρίας από την πειθαρχία στην διαπαιδαγώγηση

H τιμωρία

-Εστιάζει στο ότι το παιδί είναι “κακό”, αντί να εστιάσει στην συμπεριφορά του. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αισθάνεται πως η αγάπη μας δεν είναι δεδομένη.

-Στηρίζεται στο φόβο, σε απειλές και στις αρνητικές εμπειρίες (τιμωρία) ώστε να συμμορφωθεί το παιδί και να “μάθει το μάθημά του”.

-Ο γονέας ελέγχει και χειραγωγεί την συμπεριφορά του παιδιού. Η ιδέα είναι: “Κάνε αυτό που σου λέω, αλλιώς θα…”

-Εστιάζει στην κακή συμπεριφορά. Ενθαρρύνει το ψέμα (ώστε να αποφευχθεί η τιμωρία), την επανάσταση του παιδιού και την καχυποψία στην οικογένεια

Η πειθαρχία

-Καθησυχάζει το παιδί μας πως το αγαπάμε πάντα, ακόμη κι όταν κάνει λάθη ή κακές επιλογές.

-Βοηθά το παιδί να κάνει καλύτερες επιλογές, καθώς βλέπει τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του.

-Το παιδί ελέγχει και ευθύνεται για την συμπεριφορά του. Κατανοεί πως οι αποφάσεις που παίρνει έχουν αποτελέσματα και επιπτώσεις, τις οποίες μπορεί να επηρεάσει.

-Ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά. Εστιάζει στα συναισθήματα και στην επίλυση προβλημάτων από κοινού, ώστε να ενδυναμώνεται ο δεσμός, μεταξύ γονέα και παιδιού.

Η ανάρτηση της γιατρού για την πειθαρχία στα παιδιά

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ