“Βάλτε τη μουσική στη ζωή των παιδιών”: Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης για τη σημασία της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου

βάλτε-τη-μουσική-στη-ζωή-των-παιδιών-178941

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τον παιδίατρο, Στέλιο Παπαβέντση μας εξηγεί πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κατά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τον παιδίατρο μέσα από την μουσική καλλιεργείται και η συστηματική προσπάθεια που δεν μαθαίνεται από τις οθόνες και τα βιντεοπαιχνίδια.

Το μήνυμα του παιδιάτρου για την σημασία της μουσικής

Ειδικότερα, ο γνωστός παιδίατρος αναδημοσίευσε τη δημοσίευση της καθηγήτριας πιάνου Μαρίας Γεωργιάδου που αναφέρθηκε σε άρθρο της Guradian που μεταξύ άλλων τόνιζε πως “Το 80% των σπουδαστών πιάνου εγκαταλείπουν εντός του πρώτου έτους και μόνο το 5% καταφέρνει να φτάσει στο τρίτο έτος. Το 0,68% αποκτά κάποιο πτυχίο και μόλις το 0,32% είναι σε θέση να συνθέσει πρωτότυπη μουσική. Το ποσοστό αποδοχής στο Ινστιτούτο Curtis, για παράδειγμα, είναι συγκρίσιμο με του Χάρβαρντ: Μόνο το 4% των αιτούντων γίνονται δεκτοί. Αυτό συμβαίνει γιατί το Πιάνο είναι η πλέον απαιτητική τέχνη και επιστήμη.

Εκμάθηση συστηματικής προσπάθειας μέσα από την μουσική

Το πιάνο απαιτεί τεράστια αποθέματα προσπάθειας, πειθαρχίας, αντοχής, επιμονής, υπομονής, συγκέντρωσης, εγρήγορσης, θέλει θυσίες, καθοδήγηση και ταλέντο. Για τους λίγους όμως που θα επιτύχουν, η ανταμοιβή είναι απεριόριστη. Ο σπουδαστής καλείται να αναπτύξει, συνδυάσει και συντονίσει σκέψη, ακοή, όραση, αφή, κίνηση, αισθητική, ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες στον υπέρτατο βαθμό.

Σύμφωνα με την επιστήμη, οι άνθρωποι που έχουν πέρασει τέτοια δοκιμασία είναι βέβαιο ότι -πέρα από τη μουσική- θα πετύχουν σε ό, τι και να κάνουν στη ζωή τους”.

Τελευταία Άρθρα
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ