Σιδερώστε χωρίς λεκέδες: Tips για καθαρό σίδερο

Έτσι θα καθαρίσετε το σίδερο ρούχων εύκολα και αποτελεσματικά με λίγα μόνο υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι σας.
σιδερώστε-χωρίς-λεκέδες-tips-για-καθαρό-σ-198125

Όλοι έχουμε κάνει λάθη. Μια στιγμή απροσεξίας, λάθος θερμοκρασία σε ύφασμα που δεν έπρεπε και το σίδερο (ή και το ρούχο) αποκτά σημάδι καυτή του πλάκα. Αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα με συνθετικά υφάσματα ή όταν το σίδερο έρχεται σε επαφή με πλαστικά κουμπιά ή αξεσουάρ. Εκτός από άσχημο, ένα λερωμένο σίδερο δεν λειτουργεί σωστά και ενδέχεται να καταστρέψει και τα επόμενα ρούχα – ειδικά τα λευκά.

Τα σύγχρονα σίδερα διαθέτουν συστήματα καθαρισμού, συνήθως για τα άλατα που αφήνει ο ατμός, αλλά όχι για τα λάθη απροσεξίας που λερώνουν την πλάκα.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε! Υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε τα καμένα υπολείμματα και να θυσιάσετε μόνο το καμένο ρούχο, όχι και το σίδερό σας.

Τρεις τρόποι για να καθαρίσετε το σίδερο ρούχων

Ψάξαμε, συγκρίναμε και επιλέξαμε τρεις πανεύκολες μεθόδους, με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, με τα οποία η πλάκα του σίδερου θα λάμψει και πάλι:

Μια εφημερίδα ίσως να είναι πια δυσεύρετη σε ένα σπίτι, ωστόσο φαίνεται πως θα κάνει πολύ καλή δουλειά στον καθαρισμό της πλάκας του σίδερου. Άλλωστε, μπορείτε να κάνετε το ίδιο, όπως θα δείτε παρακάτω, με ένα χαρτομάντιλο. Για να είμαστε ασφαλείς εδώ, καλό είναι να διαβάσετε πρώτα τις οδηγίες της συσκευής, πριν δοκιμάσετε ένα τέτοιο καθάρισμα.

Βήμα 1: Ζεσταίνουμε το σίδερο στην υψηλότερη θερμοκρασία

Βήμα 2: Στρώνουμε ένα μαλακό βαμβακερό πανί στη σιδερώστρα και πάνω του στρώστε το κομμάτι της εφημερίδας

Βήμα 3: Σιδερώστε πιέζοντας την πλάκα στην εφημερίδα κάμποσες φορές, ώσπου τα καμένα κομμάτια ρούχου να πέσουν από τη σιδερένια πλάκα

Μια δεύτερη μέθοδος, που μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στον καθαρισμό του σίδερου, είναι η οδοντόκρεμα. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε απλή, λευκή πάστα και όχι τζελ. Βάλτε μικρή ποσότητα στη σιδερένια πλάκα και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις με μαλακό βαμβακερό πανί. Ξεπλύνετε καλά και αφού στεγνώσει ανάψτε το σίδερο, πιέζοντας το κουμπί διάχυσης ατμού προκειμένου να αποβάλετε τυχόν υπολείμματα της οδοντόκρεμας.

Τέλος, και σε αυτή την περίπτωση, οι παλιές νοικοκυρές εμπιστεύονται τη μαγειρική σόδα για το καθάρισμα του σίδερου.

Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού και προσθέστε μαγειρική σόδα, ώσπου να φτιάξετε μια πάστα. Απλώστε με μαλακό πανί στα σημεία όπου υπάρχουν κολλημένα υπολείμματα. Αφήστε την πάστα να δράσει, πάντοτε σε κρύο σίδερο. Τρίψτε την πάστα και αφαιρέστε τα σημάδια από την πλάκα του σίδερου. Καθαρίστε με μαλακό πανί και νερό, κατά προτίμηση απιονισμένο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια διαδικασία, αντικαθιστώντας το λεμόνι με λευκό ξίδι. Εδώ υπολογίστε ίση ποσότητα ξιδιού με αντίστοιχη ποσότητα σόδας και πλύνετε εμποτίζοντας ένα βαμβακερό πανί.

Καλή επιτυχία!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ξεχάστε το σίδερο: 6 τρόποι για να βγαίνουν τα ρούχα από το πλυντήριο έτοιμα λες και σιδερώθηκαν

Δεν θα σας τα πει κανείς: Τα 5 κόλπα για να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Είμαι ο άνθρωπος που δίνει το χέρι του για βοήθεια ακόμα και εκεί που δεν πρέπει»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ