Πως να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας εύκολα και απλά σε 3 βήματα

Μάθετε πώς να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας με φυσικά υλικά. Αποχαιρετήστε τη σκουριά και διατηρήστε την ποιότητα του αέρα καθαρή.
πως-να-καθαρίσετε-το-κλιματιστικό-σας-198395

Με την έλευση του καλοκαιριού, ο καθαρισμός του κλιματιστικού γίνεται απαραίτητος για δροσερό και υγιεινό αέρα. Ο καθαρισμός του, τόσο των φίλτρων όσο και των μονάδων, βελτιώνει την απόδοσή του και εξασφαλίζει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Ευτυχώς, μπορείτε να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας στο σπίτι με απλά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Πώς να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά:

Τι υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις;

«Πάπαλα» το σκουριασμένο κλιματιστικό: Πείτε αντίο στα μαύρα φίλτρα με ξύδι

Για να καθαρίσεις την αγαπημένη σου συσκευή μπορείς να χρησιμοποιήσεις και απλά και φυσικά υλικά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για καθαρίσεις το κλιματιστικό σου με υλικά που θα βρεις στο ντουλάπι σου. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι, με χλωρίνη, με απολυμαντικό υγρό και με υγρό πιάτων είναι στην κορυφή της λίστας.

Ανάμεσά τους, ο καθαρισμός με χλωρίνη είναι σίγουρα αυτός που χρειάζεται να αποφύγεις, καθώς είναι ένα πολύ ισχυρό υλικό που θα δώσει βαριά μυρωδιά στον αέρα κατά τη χρήση της συσκευής.

Ακόμα, ο καθαρισμός με υγρό πιάτων είναι μία εύκολη επιλογή, αλλά δεν πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις σαπουνάδα με υγρό απορρυπαντικό, για να καθαρίσεις εξωτερικά το κλιματιστικό σου από τη σκόνη.

Το ίδιο ισχύει και για το απολυμαντικό υγρό, που αποτελεί μία πολύ καλή λύση εξωτερικού καθαρισμού των μονάδων, αλλά όχι εσωτερικού. Το απολυμαντικό πετυχαίνει την ίδια απολύμανση με τη χλωρίνη, χωρίς να έχει τη βαριά μυρωδιά της.

Το ξύδι λοιπόν, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις, για να καθαρίσεις το κλιματιστικό σου εσωτερικά πριν έρθει η ώρα για την λεπτομερή συντήρηση από ψυκτικό.

Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι είναι μια αποτελεσματική λύση για να διώξεις τη σκόνη, τις άσχημες μυρωδιές και τα ακάρεα, ανάμεσα στις επαγγελματικές συντηρήσεις κλιματιστικού.

Καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι σε 3 στάδια

Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απολυμάνεις αρκετά αντικείμενα και επιφάνειες. Ταυτόχρονα, δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο σπίτι σου, ενώ είναι αρκετά οικονομικό. Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει 3 εύκολα βήματα. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά!

1. Ο καθαρισμός των φίλτρων

Για να καθαρίσεις τα φίλτρα θα πρέπει να τα αφαιρέσεις πρώτα. Πώς θα γίνει αυτό; Άνοιξε το καπάκι της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού και βγάλε πολύ προσεκτικά τα δύο κυρτά κομμάτια που μοιάζουν με μικρές σήτες. Είναι στηριγμένα σε δύο μικρές εγκοπές. Πρόσεξε πως θα τα αφαιρέσεις διότι το πιο πιθανό είναι να έχουν αρκετή σκόνη.

Στη συνέχεια, τίναξέ τα σε ένα εξωτερικό μέρος και πλύνε τα. Βούτηξέ τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μισό φλυτζάνι λευκό ξύδι. Άφησέ τα για περίπου μία ώρα. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι θα απομακρύνει κάθε βλαβερή ουσία για τον οργανισμό.

Μόλις βγάλεις τα φίλτρα, ξέπλυνέ τα με τρεχούμενο νερό και άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Τέλος, μπορείς να τα τοποθετήσεις ξανά στη θέση τους με προσοχή. Έχε στο νου σου ότι ο καθαρισμός των φίλτρων θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

 

2. Ο καθαρισμός των περσίδων

Η σκόνη και τα ακάρεα εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του κλιματιστικού σου και είναι υπεύθυνα για τη μη υγιεινή ροή του αέρα. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να αφαιρέσεις αυτούς τους εχθρούς ξεσκονίζοντας. Πέρνα κάθε εξωτερική επιφάνεια με ένα μαλακό βρεγμένο πανί για να απομακρύνεις τη σκόνη.

Σε δεύτερη φάση μπορείς να ρίξεις λίγο ξύδι σε ένα χαρτί και να ξαναπεράσεις τις περσίδες προσεκτικά. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι θα απολυμάνει κάθε επιφάνεια.

Παράλληλα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του κλιματιστικού με νερό και ξύδι και στη συνέχεια να θέσεις το air condition σε λειτουργία ψύξης για να καθαριστεί και εσωτερικά. Αν φοβάσαι ότι θα δημιουργηθεί βλάβη στη συσκευή σου, μην επέμβεις περαιτέρω στο εσωτερικό του.

3. Ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας

Για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου, η διαδικασία καθαρισμού της είναι πολύ απλή. Είτε είναι τοποθετημένη ψηλά είτε χαμηλά, μπορείς απλώς να ρίξεις λίγο νερό με το λάστιχο. Μη φοβηθείς, δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια βλάβη.

Αν ακόμα παρατηρείς σκόνη, με ένα βρεγμένο πανί μπορείς να την απομακρύνεις. Ακόμα, για να επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του κλιματιστικού, φρόντισε να ελέγχεις το σωληνάκι από το οποίο τρέχει νερό. Αν κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού δεν βγαίνει νερό, τότε ενδέχεται να έχει βουλώσει και αργότερα να προκληθεί ζημιά σε ολόκληρο το σύστημα.

Extra Tip 1: Φρόντισε πριν προχωρήσεις στον καθαρισμό του κλιματιστικού με ξύδι να το έχεις αποσυνδέσει από την πρίζα, κυρίως για τη δική σου ασφάλεια. Βάλε το ξανά σε λειτουργία μόνο όταν έχεις τελειώσει από τον καθαρισμό.

Extra Tip 2: Τα πλεονεκτήματα που λαμβάνεις από τον καθαρισμό του κλιματιστικού με ξύδι είναι πάρα πολλά. Σε αυτά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι μεγιστοποιείται η απόδοση της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει κατά πολύ η αντοχή του στο χρόνο και ταυτόχρονα εξοικονομείται τόσο ενέργεια όσο και χρήματα.

Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι όσο αποτελεσματικός και αν είναι από μόνος του δεν αρκεί για την πλήρη συντήρηση του κλιματιστικού σου. Θα πρέπει να καλέσεις έναν εξειδικευμένο ψυκτικό, σύμφωνα με το www.douleutaras.gr για να έχεις επαγγελματικό αποτέλεσμα. Ο ψυκτικός είναι σε θέση να συμπληρώσει με φρέον το κλιματιστικό σου αν χρειαστεί, αλλά και να διαπιστώσει τυχόν βλάβη εγκαίρως.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου: Πως επηρεάζει η θέση της Σελήνης το ζώδιο σου

Άβαφη και κούκλα στα 50 της: Η Βαλέρια Κουρούπη ποζάρει με τον σύντροφό της στην Πύλο και αποθεώνεται

«Με απατά μήνες, με έβγαζε τρελή»: Αδιανόητο ξέσπασμα Ζέτας Θεοδωροπούλου κατά του Παναγιώτη Ταχτσίδη

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ