Καρδιαγγειακές νόσοι: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ασθενείς με ΔΕΠΥ

Νέα έρευνα από ινστιτούτο υγείας αναλύει το κατά πόσο σχετίζονται οι καρδιαγγειακές νόσοι με τα αποτελέσματα της ΔΕΠΥ
καρδιαγγειακές-νόσοι-μεγαλύτερος-ο-κ-60043

Νέα έρευνα αναλύει το κατά πόσο σχετίζονται οι καρδιαγγειακές νόσοι με τα αποτελέσματα της ΔΕΠΥ

Αν και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, η γνωστή στο ευρύ κοινό ως ΔΕΠΥ αφορά περισσότερο παιδιά, ωστόσο νέες μελέτες δείχνουν πως μπορεί να επηρεάσει και ενήλικες. Ειδικότερα, η καρδιά των ενηλίκων με τη συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζεται αρνητικά, καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς καρδιαγγειακών νόσων.

Καρδιαγγειακές νόσοι: Στενοί παρακολούθηση για ασθενείς με ΔΕΠΥ

Η μελέτη με τα παραπάνω αποτελέσματα δημοσιεύτηκε στο World Psychiatry και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Karolinska Institutet και του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η καρδιακή αγγεία των συγκεκριμένων ατόμων θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μία από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, με παγκόσμιο επιπολασμό περίπου 2,5% στους ενήλικες. Συχνά συνυπάρχει με άλλες ψυχιατρικές και σωματικές παθήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Καρδιαγγειακές νόσοι: Διπλάσιες οι πιθανότητες σε ασθενείς με ΔΕΠΥ

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει τυχόν συσχετίσεις μεταξύ της ΔΕΠΥ και περίπου 20 διαφορετικών καρδιαγγειακών παθήσεων, με το διαχωρισμό της από άλλους παράγοντες κινδύνου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τουλάχιστον μία καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ΔΕΠΥ» επισημαίνει o πρώτος συγγραφέας της μελέτης Lin Li, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Karolinska Institutet. «Όταν συνυπολογίσαμε άλλους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η συσχέτιση παρέμεινε σημαντική, γεγονός που δείχνει ότι η ΔΕΠΥ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από δεδομένα εθνικού μητρώου περισσότερων από 5 εκατομμυρίων Σουηδών ενηλίκων, από τους οποίους οι 37.000 είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για την πρόκληση ανακοπής, αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικών αγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς υψηλότερος για τους άντρες.

Τέλος, σημαντική αύξηση καρδιαγγειακών νόσων σε άτομα με ΔΕΠΥ, εντοπίστηκαν όπου υπήρχαν διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών, ενώ σχετικά με τη θεραπεία με διεγερτικά και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, αυτή δεν φάνηκε να επηρεάζει τη συσχέτιση μεταξύ ΔΕΠΥ και καρδιαγγειακών νόσων.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ