Αντιϋπερτασικά: Πότε πρέπει να τα παίρνουμε

Νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας απαντά στο ποιος είναι ο σωστός χρόνος για να λαμβάνει κανείς τα αντιϋπερτασικά φάρμακα
αντιϋπερτασικά-πότε-πρέπει-να-τα-παίρ-59860

Νέα έρευνα απαντά στο ποιος είναι ο σωστός χρόνος για να λαμβάνει κανείς τα αντιϋπερτασικά φάρμακα

Ποια άραγε είναι η καλύτερη ώρα για να λαμβάνει κανείς τα αντιϋπερτασικά του φάρμακα; Νέα έρευνα απαντά για τον σωστό χρόνο της αγωγής και την καλύτερη προστασία της καρδιάς.

Η αποτελεσματικότητα της αντιϋπερτασικής αγωγής για την προστασία από έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και αγγειακό θάνατο δεν επηρεάζεται από την βραδινή ή την πρωινή ώρα λήψης της σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας που διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου στη Βαρκελώνη.

Αντιϋπερτασικά: Πρωί ή βράδυ;

Σημειώνεται ότι η υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων. Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και διπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα, που είναι οι δυο κύριες αιτίες θανάτου. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει όσο ψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να καταδείξει αν υπάρχει μεγαλύτερο όφελος από την βραδινή ή την πρωινή λήψη της αντιϋπερτασικής αγωγής σε ό,τι αφορά την προστασία των ασθενών από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ο Δρ Thomas MacDonald καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοεπιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Dundee στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες του ανέθεσαν τυχαία σε 21.104 ασθενείς με υπέρταση να λαμβάνουν την αντιϋπερτασική τους αγωγή το πρωί ή το βράδυ. Ο διάμεσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 5,2 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό νοσηλείας για μη θανατηφόρα εμφράγματα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή περιστατικά αγγειακού θανάτου ανήλθε σε 3,4% των ασθενών που λάμβαναν τα αντιϋπερτασικά τους το βράδυ (0,69 περιστατικά ανά 100 ασθενείς – έτη) και στο 3,7% των ασθενών που τα λάμβαναν το πρωί (0,72 περιστατικά ανά 100 ασθενείς- έτη). Με απλά λόγια δεν επρόκειτο για μια στατιστικά σημαντική διαφορά τέτοια που να οδηγήσει σε νέες οδηγίες όσον αφορά την καταλληλότερη ώρα λήψης της αγωγής.

Αντιϋπερτασικά: Όποια ώρα βολεύει τον ασθενή λέει η έρευνα

Τέλος, ο Δρ MacDonald, τόνισε πως «Οι ασθενείς με υπέρταση θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους σε μια ώρα της ημέρας που τους βολεύει και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ