Προσωπικός γιατρός: Ποιοι λόγοι δυσκολεύουν τη λειτουργία του συστήματος

Προσωπικός γιατρός: Σε πλήρη λειτουργία από αρχές του 2023 αναμένεται να τεθεί το σύστημα του προσωπικού γιατρού,
προσωπικός-γιατρός-ποιοι-λόγοι-δυσκο-0

Προσωπικός γιατρός: Σε πλήρη λειτουργία από αρχές του 2023 αναμένεται να τεθεί το σύστημα του προσωπικού γιατρού, καθώς οι υπεύθυνοι εξετάζουν τους λόγους της μικρής συμμετοχής των γιατρών.

Μιλώντας για το ζήτημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως στην αρχή κάθε νέο αντιμετωπίζει προβλήματα, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές: «Γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, όπως η ένταξη στο σύστημα προσωπικών γιατρών και άλλων ειδικοτήτων εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών, όπως καρδιολόγων, πνευμονολόγων, ρευματολόγων, που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες», ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Ακόμη, έκανε λόγο για την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει, παρέχοντάς του υπηρεσίες δωρεάν.

Πρόσθεσε πως η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προχωράει και ενδεικτικό αυτού είναι ότι αν και οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό ξεκίνησαν καλοκαίρι, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 3,1 εκατ. πολίτες άνω των 16 ετών.

Προσωπικός Γιατρός: Τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, περίπου 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό μέσω των φαρμακείων σε ολόκληρη την χώρα, από το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.

Προσωπικός Γιατρός: Ενίσχυση σχεδιάζει το υπουργείο

Στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.200 γιατροί, εκ των οποίων 1.000 ιδιώτες, από τους 4.000 ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς, που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν. Με τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα η κάλυψη φτάνει στο 75% των πολιτών της χώρας και χρειάζονται περίπου ακόμη 1.200 γιατροί, είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Στην Αττική, οι γιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα μπορούν να εγγράψουν το 55% του πληθυσμού, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και σε περιοχές όπου το δίκτυο γιατρών δεν επαρκεί.

Το υπουργείο σχεδιάζει την ενίσχυση του δικτύου των προσωπικών γιατρών και με άλλες ειδικότητες εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξεύρεση ιατρού, εντοπίζονται περισσότερο στις επαρχιακές πόλεις λόγω της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών και τον περιορισμένο αριθμό ιατρών δημόσιων δομών οι οποίες λειτουργούν εντός της πόλης (ΤΟΜΥ, Κ.Υ. αστικού τύπου) με αποτέλεσμα να εγγράφονται σε ιατρούς γειτονικών περιοχών ή της Περιφερειακής ενότητας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κατσαράκης, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

Προσωπικός Γιατρός: Γιατί τόσο μικρή συμμετοχή

Η μέχρι στιγμής συμμετοχή των γιατρών στην πλατφόρμα είναι ιδιαιτέρως μικρή, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνουν πολλές βελτιώσεις ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σύστημα, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ