Γνωστική εξασθένιση : Μία καθημερινή φροντίδα του μυαλού

Γνωστική εξασθένιση: Ζούμε σε μία εποχή που παθήσεις όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, φαντάζουν τρομαχτικές όμως είναι εδώ
γνωστική-εξασθένιση-μία-καθημερινή-φ-59664

Οι έρευνες έδειξαν που αυτή η κίνηση «σώζει» το μυαλό των 65ρηδων

Γνωστική εξασθένιση: Ζούμε σε μία εποχή που παθήσεις όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, φαντάζουν τρομαχτικές όμως είναι εδώ και καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε.

Μία καθημερινή φροντίδα των 65άρηδων φαίνεται να είναι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης.

Το γεγονός αυτό αποκάλυψε νεότερη δοκιμή σε περισσότερους από 21.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι επιστήμονες έκαναν μια σύγκριση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης κακάο και μιας πολυβιταμίνης και πώς ενδεχομένως θα ωφελούσαν τις δεξιότητες της σκέψης. Διαπίστωσαν ότι η πολυβιταμίνη βελτίωσε τη γνωστική ικανότητα των 2.000 συμμετεχόντων.

Γνωστική εξασθένιση: Ιδιαίτερα υποσχόμενα τα αποτελέσματα της έρευνας

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα, καθώς υποδεικνύουν μια δυνητικά εξαιρετικά προσιτή, ασφαλή και φθηνή παρέμβαση που μπορεί να διαφυλάξει τη γνωστική εξασθένιση των ηλικιωμένων ατόμων. Θα χρειαστεί όμως περαιτέρω διερεύνηση» σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Laura Baker, καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης κατά τη διάρκεια τριών ετών μείωσε τις συνέπειες της γνωστικής εξασθένισης κατά περίπου 60%. Μάλιστα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τα άτομα που έπασχαν από καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που είναι σημαντικό, επειδή η εύρυθμη εγκεφαλική τους λειτουργία κινδυνεύει, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα συμπεράσματα αυτά δεν ήταν τα αναμενόμενα για τους ερευνητές, καθώς δεν κατάφεραν να εξηγήσουν τους μηχανισμούς πίσω από τις θετικές επιδράσεις της πολυβιταμίνης. Ωστόσο, η δρ. Laura Baker σημείωσε ότι οι Αμερικανοί συνήθως δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε μπορεί να τους λείπουν κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά που αναπληρώνουν οι πολυβιταμίνες.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ηλικιωμένοι τρέφονται σωστά, όμως δεν έλαβαν υπόψη τους τις άλλες παθήσεις από τις οποίες μπορεί να πάσχουν οι ηλικιωμένοι ή τα φάρμακα που λαμβάνουν.

Γνωστική εξασθένιση: Ξεκινούν νέες έρευνες

Μετά από αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες ξεκινούν νέο κύκλο ερευνών σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού, για να καταλήξουν σε πιο εμπεριστατωμένες για το ζήτημα έρευνες.

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ