Κλιματική Αλλαγή: Στις αιτίες εμφάνισης νέων ασθενειών

Νέα έρευνα εξηγεί πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εμφάνιση νέων μεταδοτικών ασθενειών. Η παρέμβαση του ανθρώπου είναι αυτή που επιτάχυνε
κλιματική-αλλαγή-στις-αιτίες-εμφάνισ-59749

Νέα έρευνα εξηγεί πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εμφάνιση νέων μεταδοτικών ασθενειών

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχουμε, δεν είναι πια τόσο αθώο και αγνό. Η παρέμβαση του ανθρώπου είναι αυτή που επιτάχυνε την κλιματική αλλαγή. Έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή ενισχύει τη δυνατότητα των ιών να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κλιματική Αλλαγή: Θα τριπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες η πιθανότητα εμφάνισης νέας πανδημίας

H πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας πανδημίας παρόμοια με την Covid-19 θα τριπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μία νέα έρευνα με θέμα την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση πανδημιών.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της μελέτης, σύμφωνα με την οποία, η πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας πανδημίας παρόμοια με την Covid-19 θα τριπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες.

Η πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής αναφέρει ο William Pan, καθηγητής Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Duke.

Δεδομένα των τελευταίων 400 ετών μελετήθηκαν για τον υπολογισμό της πιθανότητας εμφάνισης νέων επιδημιών υπολογίζοντας τους θανάτους, τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών και τα ποσοστά εμφάνισης νέων μεταδοτικών ασθενειών. Η συχνότητα εμφάνισης επιδημιών ποικίλλει ανά χρονική περίοδο αλλά η εμφάνιση μιας μεγάλης επιδημίας με προοπτική πανδημίας μπορεί να υπολογιστεί.

Κλιματική Αλλαγή: Υπεύθυνη για τη μεταφορά ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθένειες που περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους (ζωονόσοι), είναι όλο και πιο συχνές λόγω των κλιματικών αλλαγών. Σε ασθένειες όπως και η COVID-19, τα ζώα αποτελούν τη δεξαμενή μεταδοτικών βακτηρίων και ιών όπως ο SARS-CoV-2, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός ή το βακτήριο μπορεί να μεταλλαχθεί και να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό των ζώων και στη συνέχεια να μεταδοθεί είτε άμεσα μέσω της επαφής είτε έμμεσα διαμέσου του εδάφους, του νερού και των επιφανειών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Proceedings of the National Academy of Sciences, αναφέρει επίσης πως όσο αυξάνονται οι μεταδοτικές ασθένειες, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει νέες διαγνωστικές μεθόδους, θεραπείες καθώς και εμβόλια.

 

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ