Μυστήριο σε χωριό της Κρήτης με μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

μυστήριο-σε-χωριό-της-κρήτης-με-μαζικά-63445

Εντύπωση έχουν προκαλέσει τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες στο χωριό Αρχάνες της Κρήτης.

Μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη: Πως ξεκίνησαν

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ekriti.gr, το φαινόμενο της… μυστηριώδους γαστρεντερίτιδας ξεκίνησε πριν από περίπου 2 εβδομάδες από το δημοτικό σχολείο των Αρχανών και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την τοπική κοινότητα.

Πολλοί αποδίδουν τα περιστατικό στο νερό και στην ελλιπή χλωρίωση των δεξαμενών υδροδότησης.

Μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας: Οι ενέργειες και τα συμπτώματα

Ο προϊστάμενος Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από δεξαμενές νερού, σπίτια και σχολεία και τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σήμερα.

«Η πρώτη εικόνα που έχουμε, παραπέμπει εντεροϊό και συγκεκριμένα σε ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέση με το νερό. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Τα συμπτώματα που έχουν όσοι νόσησαν είναι διάρροια, εμετοί και σε λιγότερες περιπτώσεις πυρετός και το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι η νόηση διαρκεί ενάμιση με δύο 24ωρα. Η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα δίνει πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα, και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και νοσηλεία», είπε ο Μανώλης Λουμπούνης.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες νόσησαν περίπου 300 άτομα στις Αρχάνες ενώ τα αποτελέσματα από τα δείγματα θα δώσουν τις απαντήσεις.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ