Απασφάλισε ο Άγγελος Συρίγος: «Η Τουρκία θέλει να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά»

απασφάλισε-ο-άγγελος-συρίγος-η-τουρκ-63258

Δεν  μάσησε τα λόγια του ο Άγγελος Συρίγος και είπε πως με την επιθετική της ρητορική η Τουρκία μας εξωθεί στο να ρίξουμε εμείς τη πρώτη τουφεκιά.

«Οι Τούρκοι δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα είναι, δεν θα είναι ρητορική όμως η επόμενη κίνηση, θα είναι κάτι στην πράξη», εκτιμά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Τί είπε αναλυτικά ο Άγγελος Συρίγος για τη Τουρκία και για το ότι θέλει να ρίξουμε τη πρώτη τουφεκιά

«Εκτιμώ ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν τον πρώτο πυροβολισμό αλλά δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να ωθήσουν εμάς να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά. Είναι ένα παιχνίδι που έχουν ετοιμάσει εδώ και πολλά χρόνια και το προχωρούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Παράλληλα, βολιδοσκοπούν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ενώ δεν έχουν καταλήξει ακόμη πότε θα κινηθούν γιατί τους ανησυχεί και αυτό που βλέπουν, μια Αμερική η οποία παραδοσιακά κρατάει ουδέτερη στάση η οποία βγήκε και είπε ρητώς ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως, βλέπουν την Ευρώπη, η οποία αντιδρά. Αλλά προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι άλλο, δεν ξέρουμε τι είναι αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Τί εκτιμά ότι θα γίνει ο Άγγελος Συρίγος με τη Τουρκία που θέλει να ρίξουμε τη πρώτη τουφεκιά

Σε ερώτηση για το εάν η επόμενη κίνηση θα είναι στο πεδίο, ο κ. Συρίγος απάντησε «όχι απαραίτητα, αλλά όλες οι ενδείξεις τείνουν προς τα εκεί. Η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, οι δηλώσεις των ξένων, το διεθνές κλίμα που υπάρχει λόγω Ουκρανίας-Ρωσίας, όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας».

Η κλιμάκωση της έντασης από τον Ερντογάν οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο στις εσωτερικές εξελίξεις στην γείτονα, αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής.

Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, η κλιμάκωση συσχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον συνασπισμό στον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος μετέχει μαζί με τον κ. Μπαχτσελί να απέχει σε ποσοστό περισσότερο από 20% από τους αντιπάλους του.

Εξωτερικά, συνέχισε ο κ. Συρίγος, προσπαθεί να πετύχει άλλα πράγματα, όπως το θέμα της αναβάθμισης των F16 και το θέμα της αποκατάστασης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο Ερντογάν αν δει ότι χάνει τις εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας θα κάνει ό,τι μπορεί να το αποφύγει. Γιατί ξέρει ότι κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον δικαστηρίων, ενώπιον μιας κατάστασης στην οποία ο ίδιος πιθανόν θα καταλήξει στην φυλακή και η οικογένειά του πιθανότατα θα χάσει την τεράστια περιουσία που έχουν συσσωρεύσει αυτά τα χρόνια. Οπότε θα κάνει ό,τι μπορεί να το αποφύγει» ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τώρα τί θέλει ακριβώς ο Ερντογάν θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ