Άγιος Γεώργιος: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Ο βίος, τα μαρτύρια, τα θαύματα και τι συμβολίζει η εικόνα του

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης των ναυτικών. Πολλές ιστορίες μαρτυρούν την επέμβασή του σε ναυάγια, σώζοντας ναυτικούς από πνιγμό.
άγιος-γεώργιος-μεγάλη-γιορτή-της-ορθο-69691

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ορθοδοξίας και επειδή ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται για τη μνήμη του περιέχουν αναστάσιμα λόγια, δεν μπορεί να γιορταστεί ποτέ πριν από την Ανάσταση του Χριστού.

Όταν λοιπόν η Ανάσταση είναι μετά τις 23 Απριλίου, όπως φέτος, η γιορτή μεταφέρεται για τη Δευτέρα του Πάσχα. Σήμερα, 6 Μαΐου, λέμε λοιπόν τα «χρόνια πολλά» στους Γιώργους και τις Γεωργίες.

Ο βίος του Αγίου Γεωργίου

Ο Ελληνορθόδοξος άραβας και ευσεβής κάτοικος του χωριού των Ποιμένων (Beit Sahour–Μπετ Σαχούρ -Βηθλεέμ) Χαλίλ Αμπουφάρχα, ήτο πρόγονος του εφημερίου του χωριού, και διηγόταν το εξής γεγονός που έζησε γύρω στο 1903, πριν από περίπου πέντε-έξι γενιές.

Είχε λάβει το κλειδί του σπηλαίου να πάει ενωρίς να ανάψει τα καντήλια για τον όρθρο. Νομίζοντας ότι ήταν 5 το πρωί, επειδή ήταν πανσέληνος εκείνο το βράδυ, έφθασε στο σπήλαιο στις δύο μετά τα μεσάνυχτα πολύ νωρίτερα. Όταν έφθασε στον υπόγειο ναό, άκουσε (απ’ έξω) ψαλμωδία, αλλά δίστασε να μπεί μέσα επειδή οι φωνές του φάνηκαν άγνωστες.

Αναρωτήθηκε ποιός άραγε να είχε ανοίξει τον ναό, και αφού πήρε θάρρος μπήκε μέσα στην εκκλησία. Βρέθηκε λοιπόν σε ουράνια θεία Λειτουργία αγγέλων. Παρατήρησε τότε μια Κυρία που στεκόταν κοντά στην Ωραία Πύλη, περιτριγυρισμένη από φωτοστέφανο. Στάθηκε ακίνητος ακούοντας με έκπληξη, θαυμασμό και απορία την ουράνια υμνωδία, διερωτώμενος πως άραγε αξιώθη να βρεθεί σε ακολουθία αγγέλων, και ποιά ήταν αυτή η θαυμαστή γυναίκα.

Ξαφνικά άκουσε να έρχεται από πάνω, από την πόρτα του σπηλαίου, θόρυβος βημάτων αλόγου, καλπασμός αλόγου και ένας νεαρός καβαλάρης έφθασε έξω από το σπήλαιο. Μόλις μπήκε, μέσα τρέχοντας, πλησίασε την Κυρία η οποία τον ρώτησε με δυνατή φωνή: «Πού ήσουνα Άγιε Γεώργιε και άργησες να έρθεις, εσύ που δέχεσαι τα περισσότερα δώρα από τους πιστούς;». Καί αυτός απάντησε: «Μητέρα του Θεού, Κυρία Θεοτόκε, μια βάρκα βυθιζότανε στο πέλαγος και ήμουν υποχρεωμένος να τρέξω να βοηθήσω τους ανθρώπους που επικαλέστηκαν την βοήθειά μου».

Λέγοντας αυτά τίναξε το μανδύα του που ήτο βρεγμένος, και πιτσίλισε το πρόσωπο και τα ενδύματα του Χαλίλ Αμπουφάρχα που ήταν παρών. Όταν τελείωσε η ουράνια αυτή Θεία Λειτουργία έλαβε αντίδωρο από τα χέρια της Παναγίας, και όταν εξαφανίστηκαν οι Άγγελοι, η Παναγία και ο Άγιος Γεώργιος, αυτός παρέμεινε με πειστήριον στα χέρια του το αντίδωρο και τις σταγόνες στα ρούχα του από τον μανδύα του Αγ.Γεωργίου, προς πίστωσιν αληθινή των κατοίκων του χωριού και του ιερέως που έφθασαν κατόπιν για τον όρθρο, και τους εξήγησε τα όσα θαυμαστώς είδε και άκουσε στο σπήλαιο των Ποιμένων.

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, φημίζεται για τα πολλά θαύματα που του αποδίδονται.

Πολλά από αυτά τα θαύματα σχετίζονται με την ανδρεία και την ισχύ του, ενώ άλλα εστιάζουν στην ελεημοσύνη και την καλοσύνη του.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά θαύματα του Αγίου Γεωργίου:

1. Ο Δράκος της Σιληνής:

Ίσως το πιο ξακουστό θαύμα του Αγίου Γεωργίου είναι η θανάτωση του δράκου της Σιληνής. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένα φονικό δράκο τρομοκρατούσε την πόλη Σιληνή της Λιβύης, απαιτώντας θυσίες νεαρών κοριτσιών. Ο Γεώργιος, έφιππος και οπλισμένος με δόρυ, νίκησε τον δράκο και απελευθέρωσε την πόλη από τον φόβο.

2. Η Θεραπεία της Πριγκίπισσας:

Σε άλλο θαύμα, ο Άγιος Γεώργιος θεράπευσε την πριγκίπισσα Κλεοπάτρα, η οποία είχε προσβληθεί από μια ανίατη ασθένεια. Η πίστη της πριγκίπισσας στον Άγιο Γεώργιο και η προσευχή της οδήγησαν στην θαυματουργή ίαση.

3. Η Βοήθεια στους Ναυτικούς:

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης των ναυτικών. Πολλές ιστορίες μαρτυρούν την επέμβασή του σε ναυάγια, σώζοντας ναυτικούς από πνιγμό και κατευθύνοντας πλοία σε ασφαλή λιμάνια.

4. Η Απελευθέρωση Αιχμαλώτων:

Πιστεύεται ότι ο Άγιος Γεώργιος βοήθησε αιχμαλώτους να δραπετεύσουν από τη φυλακή και να βρουν την ελευθερία τους. Η πίστη και η επιμονή τους, σε συνδυασμό με την θαυματουργή επέμβαση του Αγίου, τους οδήγησαν στην σωτηρία.

5. Η Προστασία των Ζώων:

Ο Άγιος Γεώργιος φημίζεται για την αγάπη του προς τα ζώα. Σε διάφορες ιστορίες, αναφέρεται η θαυματουργική του επέμβαση για την προστασία άλογων, βοδιών και άλλων ζώων από ασθένειες και κινδύνους.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά θαύματα που αποδίδονται στον Άγιο Γεώργιο. Η πίστη, η ανδρεία και η καλοσύνη του τον καθιστούν έναν από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς αγίους στον Χριστιανικό κόσμο.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Η μετάνοια είναι φάρμακο, ανακουφίζει την ψυχή από τις πληγές του αμαρτήματος

Χώρισαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Πάουλα Μπαντόσα: Η ανακοίνωση στο Instagram

Ανάσταση στη Μύκονο: Το φιλί του Σρόιτερ στην γυναίκα του και οι ερωτευμένοι Βανδή-Μπισμπίκης

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ