Δημόσιοι υπάλληλοι: Οι δικαιούχοι του διπλού bonus και πως θα υπολογίζεται

Η κύβερνηση θέλοντας να ανταμείψει την αποδοτικότητα των δημόσιων υπαλλήλων ανακοίνωσε διπλό bonus για κάποιους δικαιούχους.
δημόσιοι-υπάλληλοι-οι-δικαιούχοι-του-190272

Αυξημένες αποδοχές θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το νέο πλαίσιο για την ανταμοιβή της παραγωγικότητας στο Δημόσιο περιλαμβάνει το προσωπικό Bonus κάθε υπαλλήλου και ένα bonus που δικαιούται η μονάδα του Δημοσίου που πέτυχε την στοχοθεσία της.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Η ανακοίνωση για το πριμ αποδοτικότητας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πριμ αποδοτικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους, ως ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους

Πώς θα αποδίδεται το μπόνους

Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι, καθώς και δείκτες μέτρησης.

Με την ολοκλήρωση του έτους, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής κάθε φορέα, ανάλογα με τους στόχους που επιτεύχθηκαν.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ο υπολογισμός του μπόνους

Δικαιούχοι υπάλληλοι θα είναι όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων. Τους δικαιούχους θα καθορίζουν οι προϊστάμενοι, ενώ:

Το 40% του ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς.

Το υπόλοιπο 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου σε εκείνους που εκτιμάται ότι είχαν μεγαλύτερη προσφορά.

Το ανώτατο όριο του μπόνους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού.

Το bonus παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων.

Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης (key performance indicators – KPIs) για κάθε στόχο.

Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτευχθήκαν.

Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους Προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του Προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου.

Αναβαθμίζεται έτσι ο ρόλος των Προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται εφόδια προκειμένου να μετεξελιχθούν σε ουσιαστικούς managers των οργανικών τους μονάδων, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών όπως το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Προβλέπεται κατώτατο όριο ανταμοιβής ανά υπάλληλο που λαμβάνει το bonus (άρα δεν θα γίνεται να επιμερίζεται το bonus σε όλους τους υπαλλήλους του τμήματος και έτσι να παίρνει επιδοματική μορφή) και ανώτατο όριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος.

Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το bonus παραγωγικότητας, προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα).

Τα οφέλη του συστήματος είναι πολλαπλά. Για τους υπαλλήλους, αναγνωρίζονται ουσιαστικά οι κόποι τους και η σκληρή δουλειά που καταβάλλουν, μεταφέροντας μια καθιερωμένη πρακτική του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο. Για τους πολίτες, η καλύτερη επίτευξη των στόχων οδηγεί σε μια αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση και ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους και στην ποιότητα ζωής τους.

Για την εφαρμογή και παρακολούθηση του συστήματος θα συσταθεί Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών και διυπουργική Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών. Ετοιμάζεται επίσης Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβών που θα διαλειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Οι σχετικές μελέτες για τον σχεδιασμό του συστήματος καθώς και η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ πιλοτικό σύστημα για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (π.χ. υπάλληλοι που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ), υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»), τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του οποίου έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό του συστήματος.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ πιλοτικό σύστημα για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δημήτρης Κόκοτας: Το χρονικό της περιπέτειας της υγείας του και τα πρώτα χαμόγελα

Εύοσμος: Βανδάλισαν και ξερίζωσαν τα δέντρα που φυτεύτηκαν στην μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Μερομήνια 2024: Προβλέπεται να είναι δύσκολο το καλοκαίρι

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ