Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί για ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού: «Ο Εγκέλαδος μαζεύει ενέργεια»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για το ποια περιοχή ίσως πλήξει ισχυρότερος σεισμός απάντησε ότι «δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ζώνη»
ο-γεράσιμος-παπαδόπουλος-προειδοποι-200221

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Action24, εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Ενώ μέχρι στιγμής οι σεισμοί έχουν μέγεθος έως 5 Ρίχτερ, ο κος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι θα μείνουμε στα 5άρια», καθώς «ο Εγκέλαδος μαζεύει ενέργεια» και «κάποια στιγμή θα έχουμε ισχυρότερους σεισμούς».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, οι εστίες που ενεργοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι ανεξάρτητες και η ενεργοποίησή τους οφείλεται σε τυχαία γεγονότα.

Παρόλα αυτά, η σεισμική ησυχία που ακολουθεί «δεν είναι καθησυχαστική», καθώς «ο Εγκέλαδος μαζεύει ενέργεια για μεγαλύτερα χτυπήματα».

«Οι εστίες που ενεργοποιήθηκαν σχεδόν ταυτοχρόνως είναι ανεξάρτητες και η ενεργοποίησή τους ήταν συμπτωματική. Συνεχίζεται η σεισμική ησυχία, αλλά ο Εγκέλαδος μαζεύει ενέργεια. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα μείνουμε στα 5άρια, κάποια στιγμή θα έχουμε ισχυρότερους σεισμούς».

Ο κος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν έχει σημασία μόνο το μέγεθος ενός σεισμού», καθώς «ισχυροί σεισμοί μπορεί να μην αφήσουν μνήμες», ενώ «άλλοι μικρότεροι στον ηπειρωτικό ιστό της χώρας μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς».

«Δεν έχει σημασία μόνο το ύψος των μεγεθών. Μπορεί ισχυροί σεισμοί να μην αφήσουν μνήμες και άλλοι μικρότεροι στον ηπειρωτικό ιστό της χώρας που είναι πιο επιβλαβείς».

Ερωτηθείς για το ποια περιοχή ίσως πλήξει ισχυρότερος σεισμός, ο κος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ζώνη» που να προκαλεί ανησυχία.

Τόνισε, όμως, ότι «πολλοί μεγάλοι σεισμοί, όπως αυτοί στην Πάρνηθα, στην Κοζάνη/Γρεβενά και παλαιότερα στις Κυκλάδες, ήταν μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες».

Κλείνοντας, ο κος Παπαδόπουλος συνέστησε στους πολίτες «προετοιμασία, πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της σεισμικότητας».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Το τελευταίο τριήμερο ήταν ανήσυχος ο εγκέλαδος, σεισμική ησυχία αλλά ο εγκέλαδος μαζεύει ενέργεια»

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

«Κόκκινος συναγερμός» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: Αυτές είναι οι 6 ελληνικές περιοχές με την πιο υψηλή σεισμική δραστηριότητα

Έλληνας σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό: Οι 3 περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο

«Κόκκινος συναγερμός» από σεισμολόγους: Ποια περιοχή της Ελλάδας κινδυνεύει με σεισμό 8,5 Ρίχτερ

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ