Θερινές εκπτώσεις 2024: Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Θερινές εκπτώσεις 2024: Πότε αρχίζουν, τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξετε και ποια είναι η Κυριακή που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά
θερινές-εκπτώσεις-2024-τα-4-σημεία-που-πρέπ-204952

Ξεκινώντας από αύριο, 8 Ιουλίου 2024, ανοίγουν οι πόρτες για τις πολυαναμενόμενες θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αυγούστου. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιουλίου. Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων με ωράριο 11:00 έως 20:00.

Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Εκπτώσεις

Βεβαιωθείτε ότι η μειωμένη τιμή αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του προϊόντος και όχι μια τεχνητή έκπτωση.

Ποσοστά έκπτωσης

Εάν πάνω από το 60% των προϊόντων πωλείται με έκπτωση, το ποσοστό έκπτωσης οφείλει να αναγράφεται στην προθήκη και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Διαφορετικές κατηγορίες

Σε περίπτωση διαφορετικών ποσοστών έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, οφείλει να αναγράφεται το εύρος (π.χ. “από 20% έως 50%”).

Απόδειξη

Ζητήστε πάντα απόδειξη αγοράς, η οποία πέραν της φορολογικής της σημασίας, αποδεικνύεται απαραίτητη σε περίπτωση επιστροφής ελαττωματικού προϊόντος.

Θερινές εκπτώσεις 2024

Συγκρίνετε τιμές πριν από οποιαδήποτε αγορά. Εξετάστε προσεκτικά την ποιότητα του προϊόντος. Αξιοποιήστε τις εκπτώσεις για είδη που όντως χρειάζεστε.

Διατηρήστε ρεαλιστικές προσδοκίες και αποφύγετε παρορμητικές αγορές.

Θερινές εκπτώσεις 2024: Πότε αρχίζουν, τι να προσέχουν οι καταναλωτές και ποια είναι η επόμενη Κυριακή που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Στις 8 Ιουλίου, σε λιγότερο από έναν μήνα, ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις, και τα μαγαζιά αναμένεται να είναι ανοιχτά την δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου.

Ειδικότερα, την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, στις 8/7 ξεκινούν οι εκπτώσεις για το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων στις εξής Κυριακές:

– Η πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων (αν είναι αργία μετατίθεται στην επόμενη Κυριακή)

– Η δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων

– Η Κυριακή των Βαΐων

– Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων (αν είναι αργία μετατίθεται στην επόμενη Κυριακή)

– Η πρώτη Κυριακή μετά τη Black Friday

– Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα

– Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα

– Η τελευταία Κυριακή του κάθε έτους (αν πέφτει αργία τότε δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα)

Αυτό σημαίνει πως την Κυριακή 14 Ιουλίου τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Όπως σε κάθε περίοδο εκπτώσεων, έτσι και στις θερινές εκπτώσεις οι καταναλωτές θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται.

Το ποσοστό της έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητάνε απόδειξη. Εκτός από λόγους φορολογικής εντιμότητας, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος η απόδειξη είναι απαραίτητη για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές.

Διαφορά εκπτώσεων και προσφορών

Οι εκπτώσεις συνήθως αφορούν τα προϊόντα της θερινής σεζόν, ενώ οι προσφορές είθισται να αφορούν μη εποχικά είδη αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

Στις προσφορές, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να έχουν αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι πραγματοποιούνται προσφορές και στα προϊόντα που πωλούν θα πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα η αρχική τιμή και η τελική τιμή προσφοράς και σε καμία περίπτωση το ποσοστό έκπτωσης.

Οι καταναλωτές, όπως ορίζεται από το άρθρο 1 του ν. 2251/94, έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτούν για την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος και οι έμποροι έχουν την υποχρέωση να απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.

Στις 8 Ιουλίου αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις

Δευτέρα 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Το λάθος που κάνουν όλοι στις εκπτώσεις και τους στοιχίζει ακριβά: Πώς δεν θα χάσετε τα λεφτά σας

Εθνική ντροπή: To ελληνικό φαγητό που μπήκε στη λίστα με τα 10 χειρότερα του κόσμου

Κατερίνα Ζιώγου: Η τελευταία φωτογραφία της Ντορίτας του «Ντόλτσε Βίτα» λίγο πριν πεθάνει

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ