Ολική έκλειψη ηλίου: Οι τυχερές περιοχές που θα γίνει ορατό το αστρονομικό υπερθέαμα στις 8 Απρίλιου

Η ολική έκλειψη του Ηλίου που θα συμβεί στις 8 Απριλίου έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό αστρονομικό γεγονός του 2024. Όμως μόνο λίγες είναι οι τυχερές περιοχές που θα είναι ορατό το αστρονομικό υπερθέαμα.
ολική-έκλειψη-ηλίου-οι-τυχερές-περιοχ-182966

Η ολική έκλειψη του Ηλίου που θα συμβεί στις 8 Απριλίου έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό αστρονομικό γεγονός του 2024. Όμως μόνο λίγες είναι οι τυχερές περιοχές που θα είναι ορατό το αστρονομικό υπερθέαμα.

Ολική έκλειψη ηλίου: Που θα είναι ορατή

Θα είναι ορατή μόνο στη Bόρεια Αμερική. Θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος από το Μεξικό, προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η μέγιστη διάρκεια της έκλειψης θα είναι σχεδόν 4,30 λεπτά στο Μεξικό και το μέγιστο πλάτος του μονοπατιού της ολικότητας θα είναι 198 χιλιόμετρα.

Η τελευταία φορά που η ολική έκλειψη διέσχισε τις ΗΠΑ ήταν το 2019. Όμως πρόκειται για την πρώτη έκλειψη που θα είναι ορατή στον Καναδά από το 1979 και η πρώτη για το Μεξικό από το 1991.

Ολική έκλειψη ηλίου: Λίγα λόγια για το αστρονομικό γεγονός

«Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει, συνήθως περίπου δύο φορές το χρόνο κάπου στον κόσμο. Είναι συνέπεια του γεγονότος ότι το φεγγάρι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, τη Γη. Έτσι, συνήθως δύο φορές το χρόνο το φεγγάρι έρχεται ακριβώς ανάμεσα στον ήλιο και τη Γη, αποκλείοντας μέρος ή όλο το φως του. Και στις 8 Απριλίου, αυτό που μερικοί πολύ τυχεροί άνθρωποι θα μπορέσουν να δουν σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι μια ολική έκλειψη ηλίου», εξηγεί ο αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, Τζέικ Φόστερ.

Οι «τυχερές» περιοχές του πλανήτη

Η έκλειψη θα ξεκινήσει από τον Ειρηνικό, θα περάσει στο Μεξικό και στη συνέχεια θα διασχίσει το Τέξας σε μια βορειοανατολική πορεία μέσω 15 Πολιτειών, προτού κατευθυνθεί πάνω από τον Καναδά και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Στην Ευρώπη η έκλειψη θα είναι ορατή μερικώς, κατά τη δύση του ηλίου σε περιοχές της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Η μαρτυρία του πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη: «Αυτοί είναι οι πρώτοι δολοφόνοι του παιδιού μου»

Νέο επίδομα από τον ΕΟΠΥΥ: Μέχρι και 100 ευρώ για τους δικαιούχους και βήμα-βήμα η διαδικασία για την αίτηση

Τεστ παρατηρικότητας: Μόνο το 2% των ανθρώπων μπορεί να εντοπίσει το λεμόνι στην εικόνα σε 7 δευτερόλεπτα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ