Στο «Αγία Σοφία» ο Αλέξης Τσίπρας

Η έλλειψη αναισθησιολόγων και η λίστα αναμονής για πάνω από 3000 παιδιά, οδήγησε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγία Σοφία
στο-αγία-σοφία-ο-αλέξης-τσίπρας-61010

Η έλλειψη αναισθησιολόγων και η λίστα αναμονής για πάνω από 3000 παιδιά, οδήγησε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγία Σοφία

Με αφορμή την τεράστια έλλειψη σε αναισθησιολόγους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε την Παρασκευή το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με την διοίκηση του νοσοκομείου και τη συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, δήλωσε πως στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο το Σεπτέμβριο και δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν να γίνονται ξανά.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν προέκυψε ξαφνικά το πρόβλημα

«Αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών κι οδηγεί οικογένειες εκατοντάδες οικογένειες, 3.000 οικογένειες, γιατί τόσος είναι ο αριθμός των παιδιών που είναι σε λίστες αναμονής, να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι απόρροια μιας συστηματικής εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019 στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας βρίσκονταν εν υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι,11 μόνιμοι και πέντε επικουρικοί.

Σήμερα είναι μόλις δέκα, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν προφανώς στις απαιτήσεις:

«Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία, σχεδόν κατά 75%, και να συσσωρεύονται οι ασθενείς. Και η κυβέρνηση δεν φρόντισε, ενώ γνώριζε την μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, να κινηθεί έγκαιρα ώστε αυτό να κινητοποιηθεί. Επαναλαμβάνω, στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Κι αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι. Ένα ακόμα πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας, χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο να μην μπορούν να χειρουργηθούν για περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν χειρουργείου, τακτικά χειρουργεία που δεν πραγματοποιούνται».

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν λύνεται με τρόπους μαγικούς, χρειάζεται όμως να υπάρξει ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικώς το πρόβλημα της απαξίωσης και της υποβάθμισης του ΕΣΥ, με κίνητρα ισχυρά σε γιατρούς, προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες, αναβάθμιση του μισθολογίου, προσλήψεις.

Αλέξης Τσίπρας: Το υπουργείο Παιδείας είπε ας πάνε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, αναρωτιέται αν η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα λύσει το άμεσο πρόβλημα ή η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν «ας πάνε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

«Αν δεν γινόταν η κινητοποίηση των υγειονομικών, θα υπήρχε έστω και κάποιο ενδιαφέρον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Οι ευθύνες είναι τεράστιες, και στην κυβέρνηση συνολικώς και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στη διοίκηση του νοσοκομείου. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι αδιανόητο το 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων, με εμπειρία σε βρέφη, ακόμα κι από ιδιωτικά νοσοκομεία. Όχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά η ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιου νοσοκομείου της χώρας ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς όταν η ανάγκη η κοινωνική το επιτάσσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου, άσκησε σκληρή κριτική τόσο στη στάση που τηρεί το υπουργείο Υγείας όσο, όμως, και στην ίδια τη διοίκηση, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστική» την κατάσταση με τις αναμονές 3.000 παιδιών για χειρουργεία.

Αλέξης Τσίπρας: Εκ των υστέρων κινητοποιήθηκε το υπουργείο

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε πως το υπουργείο Υγείας κινητοποιήθηκε εκ των υστέρων και μόνο αφού πρώτα οι ίδιοι οι υγειονομικοί ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, κι ανακοίνωσε πως θα προκηρύξουν θέσεις αναισθησιολόγων κατά προτεραιότητα.

Σημείωσε, ωστόσο, πως όλοι ξέρουν ότι αυτό απαιτεί χρόνο.

«Είπαν σε σύσκεψη στο υπουργείο, αφού πρώτα οι υγειονομικοί ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, ότι θα μετακινηθούν κάποιοι αναισθησιολόγοι από άλλα δημόσια νοσοκομεία. Προκύπτει ένα ερώτημα: Έχουμε σε κάποια δημόσια νοσοκομεία περίσσεια αναισθησιολόγων;», διερωτήθηκε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του «Παίδων Αγία Σοφία», υπογράμμισε:

«Ο κάθε αναισθησιολόγος δεν είναι το ίδιο όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν ενήλικα κι όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί. Χρειάζονται αναισθησιολόγοι με ειδική εμπειρία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Πού είναι αυτοί, σε άλλα νοσοκομεία και δεν το ξέρουμε; Εκτός αν τους βαφτίσουμε», πρόσθεσε.

Αλέξης Τσίπρας: Να σκεφτούμε πως θα επιτάξουμε γιατρούς

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως «για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα τώρα, θα πρέπει αντί να σκεφτόμαστε πώς θα στείλουμε παιδιά στα ιδιωτικά νοσοκομεία με λεόντειες συμβάσεις υπέρ ιδιωτών, να σκεφτούμε ανάποδα. Πώς θα επιτάξουμε γιατρούς με εμπειρία από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να έρθουν στο δημόσιο νοσοκομείο παίδων που είναι το ο μεγαλύτερο στη χώρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως  «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας να μην κάνει χειρουργεία είναι μία γροθιά στο στομάχι και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας. Είναι 3.000 τα παιδιά που πρέπει να χειρουργηθούν και δεν έχουν πρόσβαση στο χειρουργείο».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ