Έσπασε στα στερεότυπα: Ο Ρομά που διαπρέπει με ακαδημαϊκή καριέρα και καταρρίπτει το κοινωνικό στίγμα

έσπασε-στα-στερεότυπα-ο-ρομά-που-διαπρ-178409

Η ιστορία του Παναγιώτη Χαρίτου είναι παράδειγμα προς μίμηση καθώς καταρρίπτει τα στερεότυπα για τους Ρομά. Ο ίδιος είναι από τους πρώτους που κατάφεραν να έχουν ακαδημαϊκή καριέρα ενώ ο οικισμός και φυλή του είναι γεμάτοι υπερηφάνεια.

Η ακαδημαϊκή διάκριση του Ρομά Παναγιώτη Χαρίτου

Με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά τονίζονται τα εξής:«Ο Χαρίτος Παναγιώτης είναι απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του τμήματος κοινωνικής διοίκησης και πολιτικών επιστημών, με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού μεταπτυχιακού επιπέδου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης» και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα.Στις 16 Δεκεμβρίου το 2022, ορκίστηκε στο πανεπιστήμιο του Βόλου, του παιδαγωγικού τμήματος «δημοτικής εκπαίδευσης» και έγινε ο πρώτος Τσιγγάνος στην Ελλάδα που αποφοίτησε από το «πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών» έχοντας καταφέρει να αποκτήσει ακαδημαϊκή διάκριση για την ερευνητική του ικανότητα.”

Ο πρώτος Ρομά με συγγραφικό έργο

Ακόμα πρέπει να αναφέρουμε πως η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία δεν σταματάει εδώ, καθώς, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τα 25 Τσιγγάνικα Παραμύθια.Ο Τσιγγάνος συγγραφέας ξεκίνησε για πρώτη φόρα να παραδώσει τη Τσιγγάνικη γλώσσα σε γραπτό λόγο. Σε λίγο καιρό θα μας παρουσιάσει την έκδοση με το νέο του βιβλίο καταγραφή της Τσιγγάνικης διαλέκτου. Είναι σημαντικό ότι η Ελληνική Πολιτεία χρειάζεται τέτοια παιδιά Ρομά πρότυπα με λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία και με σπουδές υψηλού επιπέδου επιστημονικής κατάρτισης για να μπορέσει να πετύχει η κοινωνική ένταξη τους στην κυρίαρχη κοινωνία». Πολλά συγχαρητήρια στο παλικάρι που κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλα άτομα της φυλής του που δεν καταφέρνουν ούτε το δημοτικό να βγάλουν. Πικρή αλήθεια.

Ο νεαρός αυτός κατάφερε να σπάσει τα στερεότυπα. Μας κάνει όλους περήφανους ως ανθρώπους και ιδιαίτερα του υπόλοιπους Ρομά που τους έδωσε ελπίδα για να προσπαθούν για το καλύτερο.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ