Σούλη Σαμπάχ: Η μεγάλη αγάπη και ο γάμος με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, το ψευδώνυμο, τα δύσκολα χρόνια και το μοναχικό τέλος

σούλη-σαμπάχ-η-μεγάλη-αγάπη-και-ο-γάμος-178168

Μια ηθοποιός που άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ελληνική υποκριτική σκηνή, η Σούλη Σαμπάχ ξεχώρισε με την παρουσία της τόσο στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο όσο και στην ελληνική τηλεόραση. Πολλοί θα την θυμούνται από την συμμετοχή της σε επιτυχημένες ελληνικές σειρές όμως η ίδια έλαμψε και στην χρυσή εποχή του κινηματογράφου. Πάμε να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Λίγα λόγια για την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της ήταν από την Κύπρο και η μητέρα της από τη Χίο. Το πραγματικό της όνομα είναι Αναστασία Χριστοδούλου, ενώ το Σαμπάχ σημαίνει Αυγή και είναι ένα από τα ονόματα που προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση την εποχή εκείνη. Φοίτησε στο Αβερώφειο γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας, όπου συμμετείχε σε όλες τις σχολικές παραστάσεις, και από το δημοτικό έγραφε ποιήματα και είχε πάντοτε μια κλίση προς την τέχνη και τα καλλιτεχνικά. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν το καλύτερο για τη φήμη μιας κοπέλας να γίνει τραγουδίστρια.

Όταν η Αναστασία ήταν 23 ετών, βρέθηκε στην Αθήνα συνοδεύοντας τη μητέρα της για να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις. Τότε γνώρισε τον άντρα της ζωής της, τον ηθοποιό Δημήτρη Νικολαΐδη. Ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος και λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους, παντρεύτηκαν και έμειναν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος του ηθοποιού το 1993. Στο πλευρό του άντρα της, αποφάσισε να γίνει και εκείνη καλλιτέχνης. Άρχισε να τραγουδάει, για το κέφι το δικό της και της παρέας της, όποτε πήγαιναν σε κάποιο ταβερνάκι ή μεγαλύτερο κέντρο διασκέδασης.

Το καλλιτεχνικό όνομα της Σούλη Σαμπάχ

Σε ένα κέντρο ο ιδιοκτήτης, της πρότεινε να πιάσει δουλειά στο μαγαζί ως τραγουδίστρια, καθώς ξεχώριζε και για το μπρίο της που ξεσήκωνε τους θαμώνες. Δέχθηκε, αλλά με τον όρο να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο. Οι υπάλληλοι της έβγαλαν το Σούλη και ο ιδιοκτήτης «κόλλησε» δίπλα και το Σαμπά. Οι πρώτες εμφανίσεις ήταν πετυχημένες και η Σούλη αποφάσισε να αφιερωθεί στο τραγούδι.

Όταν ζήτησε να χρησιμοποιήσει το κανονικό της όνομα, ο ιδιοκτήτης του κέντρου της είπε πως ήταν πια αργά, αφού ο κόσμος την είχε ήδη μάθει ως Σούλη Σαμπά.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να προσθέσει ένα «χ» στο επίθετο, ώστε να γίνει πιο ανατολίτικο και να σημαίνει κάτι. Έτσι το έκανε Σαμπάχ, που σημαίνει αυγή.

Το 1959 άρχισε να εμφανίζεται και στο θέατρο ως ηθοποιός. Δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πήρε ειδική άδεια ως εξαιρετικό ταλέντο για να μπορεί να παίζει σε παραστάσεις.

Μεγαλώνοντας, έκανε σόου σε νυχτερινά μαγαζιά, έδινε συναυλίες, συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις της, αλλά και τις κινηματογραφικές. Το 1971 εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στην τηλεόραση , όπου συνολικά πήρε μέρος σε 12 σειρές. Η καριέρα της ήταν πολύ πλούσια, αλλά η ίδια έλεγε ότι “ο ωραιότερος ρόλος που είχε στη ζωή, ήταν αυτός κοντά στον άντρα της”.

Τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, όταν το αυτοάνοσο νόσημα της ψωρίασης που την ταλαιπωρούσε από παλιά επέστρεψε για να την ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο. Η Σούλη Σαμπάχ το πάλεψε και κέρδισε αυτή τη μάχη.

Όμως, μια πτώση που είχε από τη σκάλα πριν από δύο χρόνια την καθήλωσε στο κρεβάτι.

Το μοναχικό τέλος της Σούλη Σαμπάχ

Η Σούλη Σαμπάχ είχε πει στην τελευταία της συνέντευξη το 2018:

Και είχε υπογραμμίσει: «Εγώ δεν πρόκειται να κλειστώ σε τέτοια μέρη (Γηροκομείο) και είμαι απόλυτη σε αυτή την απόφασή μου. Έχω το σπίτι μου, έχω τις βεράντες μου. Θέλω να πεθάνω σπίτι μου. Αποκλείεται. Και εξάλλου εκεί με ποιους θα κάνω παρέα; Δεν ξέρω κανέναν, δεν θα με ξέρει κανένας. Θα είμαι ένας ξένος ανάμεσα σε ξένους. Κάποτε, όταν ζούσαν οι δικοί μου άνθρωποι, σκεφτόμουν τον θάνατό τους και τον δικό μου θάνατο και πώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση. Πλέον όμως δεν σκέφτομαι τίποτα απ’ όλα αυτά. Ούτε και φοβάμαι τον θάνατο. Όπως δεν ξέρω πώς ήρθα στη ζωή, έτσι δεν ξέρω πώς θα φύγω και πού θα πάω. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό».

Δυστυχώς, η Σούλη Σαμπάχ έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας την τρίτη 2/5/23

Τη δυσάρεστη είδηση κοινοποίησε στο facebook ο ηθοποιός Μάκης Κωστίνης.

Έφυγε η Σούλη Σαμπάχ

«Πριν από λίγο έφυγε από τη ζωή η κυρία Σούλη Σαμπάχ σύζυγος του Δημήτρη Νικολαΐδη που βλέπουμε εδώ φωτογραφία μαζί με την Ελένη Ερήμου και το μαγικό στήνει στις καλές εποχές σε μία δεξίωση Καλό παράδεισο να έχεις φίλη μου θυμάμαι τα γλέντια που κάναμε στο σπίτι σου στην οδό Πανόρμου. Καλό ταξίδι», έγραψε σε ποστ του δημοσιεύοντας κοινή τους φωτογραφία.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ