Το μυστικό της χαράς: Τρία κόλπα για να καταφέρουμε να είμαστε πιο χαρούμενοι

το-μυστικό-της-χαράς-τρία-κόλπα-για-να-178389

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα θετικά συναισθήματα είναι πιο σπάνια από τα αρνητικά συναισθήματα. Κάθε φορά που μας συμβαίνει κάτι καλό, αυτό φέρνει μια ισχυρή επίδραση στην ψυχική μας υγεία που έχει αντίκτυπο ακόμα και στην σωματική μας υγεία. Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν επικεντρωθεί στο συναίσθημα της χαράς και στις ψυχολογικές αλλάγες που φέρνει, μέχρι και στην βελτίωση της υγείας μας.

Ορισμένα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν χαρά μόνο όταν κάτι ευχάριστο συμβαίνει, ενώ άλλοι την αισθάνονται ανεξάρτητα από τα γεγονότα. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από γενετικούς παράγοντες. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι δε μπορείτε να νιώσετε περισσότερη χαρά από αυτή για την οποία είστε γενετικά προγραμματισμένοι.

Οι ειδικοί προτείνουν 3 απλούς τρόπους για να βιώνετε περισσότερη χαρά στη ζωή σας, αντλώντας όλα τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει αυτή η συναισθηματική κατάσταση:

Το μυστικό της χαράς σε 3 απλους τρόπους

1. Μοιραστείτε το φαγητό σας

Ίσως να μοιάζει παράξενο, όμως απλά και μόνο το να μοιράζεστε το φαγητό σας με άλλους μπορεί να επιφέρει χαρά. Αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στη συντροφιά των άλλων, αλλά στην πράξη του να μοιράζεστε. Παρόμοια οφέλη μπορείτε να αντλήσετε όχι μόνο από την κατανάλωση του φαγητού με παρέα, αλλά και από την προετοιμασία του. Αξιοποιήστε, λοιπόν, κάθε ευκαιρία να μαζέψετε φίλους στο σπίτι και να μαγειρέψετε παρέα ή να απολαύσετε ένα υπέροχο δείπνο σε ένα εστιατόριο. Θα αντλήσετε πολλή χαρά από στιγμές σαν κι αυτές.

2. Ασκηθείτε (με παρέα)!

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη σωματική άσκηση με βελτιωμένη διάθεση. Ορισμένα ερευνητικά ευρήματα υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το κατά πόσο αντλούμε χαρά από την άσκηση δε σχετίζεται τόσο με αυτή καθεαυτή τη σωματική δραστηριότητα, όσο με τις συνθήκες που την περιβάλλουν. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι νιώθουμε καλύτερα όταν γυμναζόμαστε με παρέα, παρά μόνοι. Φυσικά, χαρά μπορούμε να αντλήσουμε και από την επίτευξη ενός αθλητικού στόχου που έμοιαζε σαν μια μεγάλη πρόκληση.

Θέστε, λοιπόν, έναν αθλητικό στόχο, πάρτε μαζί μερικούς φίλους και ξεκινήστε τη γυμναστική!

Το μυστικό της χαράς ακόμα και σε ένα ημερολόγιο

3. Καταγράψτε όσα νιώθετε

Μπορεί να μη το είχατε σκεφτεί ποτέ, όμως ένας τρόπος να νιώσετε καλύτερα είναι να καταγράφετε τα συναισθήματά σας. Μελέτη σε 20 συμμετέχοντες έδειξε ότι όσοι αφιέρωναν 20 λεπτά την ημέρα καταγράφοντας τα συναισθήματά τους, ένιωθαν τελικά καλύτερα. Σε βάθος τριών μηνών, επιπλέον, οι συμμετέχοντες που συνέχιζαν να τηρούν αυτή τη συνήθεια, έδειχναν να έχουν σταθερά βελτιωμένη διάθεση. Η καταγραφή των συναισθημάτων μας είναι σαν να εναποθέτουμε ένα βάρος κάπου αλλού. Είναι, λοιπόν, λογικό ότι μετά από αυτό θα νιώθουμε πιο ανάλαφροι και ανακουφισμένοι.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ