Λιγότερα από όσα νομίζετε: Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε καθημερινά για μακροζωία

λιγότερα-από-όσα-νομίζετε-τα-βήματα-πο-177919

Με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής που βιώνουμε η σωματική ασκήση για πολλούς μπορεί να είναι πολυτέλεια ή μια υποχρέωση που προκαλεί περισσότερο άγχος. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη αρκεί μια πολύ απλή συνήθεια σε εβδομαδιαία βάση για να ζήσετε περισσότερα χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη σχέση των ανθρώπων με τη σωματική δραστηριότητα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Kyoto και της California υποστήριξαν ότι έστω και η ελάχιστη κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ειδικότερα, στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, καταγράφεται ότι 8.000 βήματα, που αντιστοιχούν περίπου σε 6,4 χιλιόμετρα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη για το πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 3.100 ενηλίκων από τις ΗΠΑ. Εστίασαν, ιδιαίτερα, στην ημερήσια καταγραφή των βημάτων που έκαναν, καθώς και στα δεδομένα θνησιμότητάς τους σε βάθος δεκαετίας.

Εκ των συμμετεχόντων, 632 δεν συμπλήρωναν καμία ημέρα την εβδομάδα αυτό τον αριθμό βημάτων, 532 έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και 1.937 έκαναν αυτά τα βήματα τρεις έως επτά φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα αντιμετώπιζαν 14,9% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας. Ο κίνδυνος μειωνόταν ακόμη περισσότερο (16,5%) για όσους συμπλήρωναν αυτό τον αριθμό βημάτων συχνότερα, δηλαδή 3 έως 7 φορές την εβδομάδα. Επιπροσθέτως, η μελέτη έδειξε ότι από αυτή τη συνήθεια έδειξαν να ωφελούνται περισσότερο οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για τα καθημερινά βήματα

Σε αυτά τα ευρήματα, η Mayo Clinic προσθέτει ότι το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, παχυσαρκίας, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και κατάθλιψης.

«Όσο περισσότερες ημέρες κάνετε 8.000 ή περισσότερα βήματα, τόσο περισσότερο μειώνετε τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, απλώς και μόνο περπατώντας αρκετά μία ή δύο φορές την εβδομάδα», σχολίασαν σχετικά με τα ευρήματα οι ερευνητές.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ