Η viral δίαιτα Perricone: Πως να την κάνετε, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του διατροφικού προγράμματος

Η δίαιτα Perricone έχει γίνει αρκετά δημοφιλής μεταξύ των διασημοτήτων και υπόσχεται αποτελέσματα μόλις σε έναν μήνα. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρόγραμμα που διαρκεί 28 ημέρες και σύμφωνα με τον δημιουργό της, θα μειώσει τα σημάδια γήρανσης και της φλεγμονής στο σώμα. Παρακάτω θα εξετάσουμε σε τι εστιάζει η δίαιτα και ποια είναι τα πλεονέκτηματα αλλά και τα μειονεκτήματα της.
η-viral-δίαιτα-perricone-πως-να-την-κάνετε-τα-πλεονε-182919

Η δίαιτα Perricone έχει γίνει αρκετά δημοφιλής μεταξύ των διασημοτήτων και υπόσχεται αποτελέσματα μόλις σε έναν μήνα. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρόγραμμα που διαρκεί 28 ημέρες και σύμφωνα με τον δημιουργό της, θα μειώσει τα σημάδια γήρανσης και της φλεγμονής στο σώμα. Παρακάτω θα εξετάσουμε σε τι εστιάζει η δίαιτα και ποια είναι τα πλεονέκτηματα αλλά και τα μειονεκτήματα της.

Η δίαιτα Perricone: Ο δημιουργός του διατροφικού προγράμματος

Η εστίαση αυτής της δίαιτας είναι στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και στην προσθήκη μιας πηγής πρωτεΐνης στα γεύματα και τα σνακ. Αν και προωθεί επίσης την τακτική άσκηση, έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτά εδώ.

Ο Nicholas Perricone είναι δερματολόγος που έχει γράψει αρκετά βιβλία για τη φροντίδα του δέρματος, την απώλεια βάρους και τη γενική ευεξία. Διευθύνει επίσης μια δημοφιλή εταιρεία που ονομάζεται Perricone MD.

Στην ιστοσελίδα του, ανεφέρεται στην “αντιφλεγμονώδη δίαιτα 28 ημερών του Dr. Perricone”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε διατροφικές οδηγίες, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, άσκηση και ένα πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος. Αν και το πλήρες πρόγραμμα εφαρμόζεται για 28 ημέρες, προσφέρεται και μια γρήγορη εκδοχή του, διάρκειας μόνο 3 ημερών.

Λόγω της υπόσχεσης για απώλεια βάρους χωρίς το φοβερό άγχος ή τη διάθεση που συνοδεύει τη λιγότερη πρόσληψη τροφής, πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν τη μέθοδο. Αρκετές διασημότητες του Χόλιγουντ και κάποιοι Ευρωπαίοι βασιλείς, όπως η βασίλισσα Λετίσια, φέρονται να είναι οπαδοί της δίαιτας.

Αν και μπορείτε να βρείτε κάποιες λεπτομέρειες στον επίσημο ιστότοπο, ο Perricone προτρέπει τους πελάτες του να αγοράσουν το The Perricone Prescription, ένα βιβλίο που περιγράφει τα βασικά στοιχεία του προγράμματος και περιλαμβάνει ένα δείγμα πλήρους μενού 28 ημερών. Όμως, παρά τις υποσχέσεις, η έλλειψη επαρκών μελετών και οι περιορισμοί του σχήματος έχουν επικριθεί.

Η δίαιτα Perricone: Η λογική του προγράμματος

Από μόνη της, η δίαιτα Perricone ενθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων από διαφορετικές ομάδες τροφίμων για την παροχή των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιπλέον, εξαλείφει την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, τηγανητών και απλών προϊόντων πλούσιων σε ζάχαρη.

Όπως και στην κετογονική δίαιτα ή δίαιτα κέτο, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και η μείωση των υδατανθράκων βοηθούν στην απώλεια βάρους. Καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα σάκχαρα σε περίσσεια, το συκώτι αρχίζει να χρησιμοποιεί τα λίπη για να παρέχει ενέργεια στα κύτταρα.

Η διαφορά με το σχήμα κετό είναι ότι ο Perricone δεν εξαλείφει τα φρούτα και τα λαχανικά. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος πρόκλησης κετοξέωσης, μιας πιθανής επιπλοκής της κετογονικής δίαιτας, μειώνεται όταν γίνεται χωρίς επαγγελματική επίβλεψη.

Καθώς πρόκειται για δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, δεν συνιστάται η διατήρησή της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο υπερβολικός μεταβολισμός της πρωτεΐνης στο ήπαρ και η αποβολή της από τα νεφρά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα δύο όργανα.

Πόση απώλεια βάρους επιτυγχάνεται;

Τα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα Perricone μπορούν να χάσουν μεταξύ 7 και 10 κιλών στις 28 ημέρες του προγράμματος. Η εξάλειψη των πολυάριθμων υπερθερμιδικών προϊόντων είναι υπεύθυνη για αυτή τη μείωση του βάρους.

Το πρόγραμμα Perricone παρέχει περίπου 1600 θερμίδες την ημέρα. Αν και η ποσότητα αυτή δεν θεωρείται “χαμηλή”, για πολλούς ανθρώπους θα είναι ένα επαρκές έλλειμμα για να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Εν τω μεταξύ, η πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών προσφέρει κορεσμό, συμβάλλοντας επίσης στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως έχουν ήδη καταστήσει σαφές οι επιστημονικές έρευνες, η συμπλήρωση της διατροφής με σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Και η δίαιτα Perricone δεν αφορά μόνο το φαγητό, αλλά και την κίνηση.

Αν και εκτιμάται ότι η απώλεια βάρους με τη δίαιτα Perricone μπορεί να φτάσει τα 10 κιλά, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το πρόγραμμα δεν λαμβάνει υπόψη το ύψος, το φύλο, την ηλικία ή τα επίπεδα δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τον υπολογισμό των απαιτούμενων ημερήσιων θερμίδων, οπότε είναι δεδομένα ικανά να μεταβάλουν τα αποτελέσματα.

Η δίαιτα Perricone: Τα οφέλη

Σύμφωνα με τον δημιουργό της, τα αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντικά αποτελέσματα θα είναι τα κύρια οφέλη της πρότασής του. Παράλληλα, η δίαιτά του προσφέρεται ως εναλλακτική λύση για να μην έχουμε κακή διάθεση κατά τη διάρκεια της μείωσης των θερμίδων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες για τη δίαιτα Perricone που να μπορούν να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματά της. Υπάρχουν έρευνες για ορισμένα θρεπτικά συστατικά και κάποιες αναλογίες τροφίμων έναντι άλλων, αλλά δεν έχουν γίνει σε άτομα που τηρούν το εν λόγω πρόγραμμα.

Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές του μενού Perricone μπορεί να καθυστερήσουν την εμφάνιση σημείων πρόωρης γήρανσης. Η έρευνα στο περιοδικό Antioxidants επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού, η ενσωμάτωση αντιοξειδωτικών και η μείωση της ζάχαρης και των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων για 28 ημέρες βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με την παχυσαρκία και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη ή ηπατικών προβλημάτων. Δεδομένου ότι η δίαιτα Perricone έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, μέσω της εξάλειψης της πρόσθετης ζάχαρης, του ψωμιού, των τηγανητών τροφών και των σνακ, πιθανώς θα έχει κάποια επίδραση από αυτή την άποψη.

Η δίαιτα Perricone: Τα μειονεκτήματα

Αν και το πρόγραμμα Perricone υπόσχεται απίστευτες αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ταλαιπωρία, έχει ορισμένους περιορισμούς:

Διάρκεια: Σε 28 μόνο ημέρες δεν θα υπάρξει συνεπής τροποποίηση του τρόπου ζωής, επομένως, χωρίς παρακολούθηση, οι επιπτώσεις στην υγεία θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμες.

Το κόστος είναι πολύ μεγάλο: Το μενού του Perricone περιλαμβάνει ακριβά συστατικά, όπως ο άγριος σολομός. Επιπλέον, για να αποκτήσετε το πρόγραμμα των 28 ημερών πρέπει να αγοράσετε το βιβλίο του ή το πλήρες πρόγραμμα στο διαδίκτυο.

Περιοριστικός χαρακτήρας: Παρόλο που περιλαμβάνονται πολλές τροφές, υπάρχουν επίσης αρκετά τρόφιμα που είναι περιορισμένα. Για ορισμένους ανθρώπους, οι δίαιτες με περιορισμούς μπορεί να μην είναι βιώσιμες.

Χρήση συμπληρωμάτων: Ο Perricone συνιστά την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως η βιταμίνη Β και τα ωμέγα-3 λιπαρά. Ωστόσο, κατά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές ανάγκες, καθώς δεν τα χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι.

Επιτρεπόμενες και απαγορευμένες τροφές στη δίαιτα Perricone

Η δίαιτα Perricone αυξάνει την κατανάλωση ποιοτικών πρωτεϊνών και λιπών, καθώς και φρούτων και λαχανικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με τη σειρά της, εξαλείφει τα συστατικά που προάγουν τη συστηματική φλεγμονή.

Στα επιτρεπόμενα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα εξής:

Πιπεριές τσίλι και πιπεριές

Όσπρια: φακές, φασόλια

Ποτά: πράσινο τσάι και νερό

Δημητριακά και ψευδοδημητριακά: βρώμη, κινόα

Προβιοτικά: γιαούρτι, γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και κεφίρ

Μπαχαρικά: κουρκουμάς, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, βασιλικός

Πηγές υγιεινών λιπαρών: αβοκάντο και ελαιόλαδο

Ωμέγα-3: σολομός και άλλα ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, θαλασσινά και αυγά

Σπόροι και ξηροί καρποί: λιναρόσπορος, κολοκύθα, αμύγδαλα, καρύδια

Φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες: ανανάς, αχλάδια, πεπόνι, μήλα, κόκκινα φρούτα, κεράσι, ακτινίδιο, λεμόνι

Λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι, σπαράγγια, λάχανο, σέλινο, μανιτάρια, σέσκουλα, ντομάτα

Αντίθετα, αυτά είναι τα προϊόντα που πρέπει να αποφεύγετε όταν ακολουθείτε αυτή τη μέθοδο:

Καφές

Αλκοόλ

Τηγανητά φαγητά

Υδρογονωμένα λίπη

Fast food και συσκευασμένα σνακ

Εξευγενισμένα άλευρα: πίτσα, ζυμαρικά, προϊόντα αρτοποιίας

Ορισμένα λαχανικά: καρότα, κολοκύθα και πατάτες

Χυμοί φρούτων, αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά

Ορισμένα φρούτα: πορτοκάλι, μάνγκο, καρπούζι, μπανάνα, σταφύλια

Προστιθέμενη ζάχαρη και τα παράγωγά της. Γλυκά, μέλι, σιρόπι και παγωτό

Να σκέφτεστε πάντα μακροπρόθεσμα για να χάσετε βάρος

Η δίαιτα Perricone είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα 3 ή 28 ημερών που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά περιοριστική και επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμες διατροφικές τροποποιήσεις.

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος και να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Παρόλα αυτά, αυτά τα αποτελέσματα δεν θα διαρκέσουν αν οι καλές συνήθειες δεν διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι δίαιτες που είναι στη μόδα μπορεί να υπόσχονται εκπληκτικές αλλαγές βραχυπρόθεσμα. Αλλά αν σκέφτεστε την υγεία σας, είναι πιο αποτελεσματικό να υιοθετήσετε μικρές τροποποιήσεις που είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τεστ παρατηρικότητας: Μόνο το 2% των ανθρώπων μπορεί να εντοπίσει το λεμόνι στην εικόνα σε 7 δευτερόλεπτα

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ: Χωρίς μίξερ, η εύκολη συνταγή για να γίνει αφράτο και πεντανόστιμο

Όσα δεν γνωρίζατε για τον Υδροχόο: Τα έξι πράγματα που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώδια

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ