Αίσθημα καύσου στα πόδια: Τα πιθανά αίτια και οι θεραπείες για την ανακούφιση από το κάψιμο στα κάτω άκρα

Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλούν το αίσθημα καύσου στα πόδια, τις περισσότερες φορές η αιτία του καψίματος οφείλεται σε νευροπάθεια η οποία είναι βλάβη των νεύρων. Για αυτό και οι περισσότερες θεραπείες επικεντρώνονται στην μείωση του πόνου και στην πρόληψη περαιτέρω νευρικής βλάβης.
αίσθημα-καύσου-στα-πόδια-τα-πιθανά-αίτ-182872

Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλούν το αίσθημα καύσου στα πόδια, τις περισσότερες φορές η αιτία του καψίματος οφείλεται σε νευροπάθεια η οποία είναι βλάβη των νεύρων. Για αυτό και οι περισσότερες θεραπείες επικεντρώνονται στην μείωση του πόνου και στην πρόληψη περαιτέρω νευρικής βλάβης.

Αίσθημα καύσου στα πόδια: Οι αιτίες

Οι κατεστραμμένες νευρικές ίνες είναι πιο πιθανό υπερδραστηριοποιηθούν και να μην λειτουργούν σωστά. Έτσι, τα κατεστραμμένα νεύρα στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο παρόλο που δεν υπάρχει πληγή.

Στα περισσότερα άτομα με νευροπάθεια, τα νεύρα των ποδιών καταστρέφονται πρώτα. Αυτά τα άτομα έχουν συχνά μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα πόδια. Πολλοί παραπονιούνται ότι τα πόδια και οι πατούσες τους είναι υπερβολικά ευαίσθητα στην αφή (υπεραισθησία) και μπορεί να έχουν διάφορους βαθμούς καυστικού πόνου, από ήπιο έως εξουθενωτικό.

Ο διαβήτης και η κατάχρηση αλκοόλ είναι μακράν οι πιο κοινές αιτίες νευροπάθειας στα πόδια. Πολλές άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθεια ή αίσθημα καύσου στα πόδια:

Χρόνια νεφρική νόσος

Νευροπάθεια μικρών ινών

Ανεπάρκεια βιταμινών (βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και περιστασιακά βιταμίνη Β6)

Κατάχρηση αλκοόλ

Χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός)

Νόσος Lyme

HIV/AIDS

Παρενέργειες φαρμάκων, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας, υπερβολική δόση βιταμίνης Β6, φάρμακα για HIV, μετφορμίνη και άλλα

Δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, υδράργυρος, αρσενικό)

Αγγειίτιδα

Σαρκοείδωση

Σύνδρομο Guillain-Barre (GBS)

Χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυνευροπάθεια (CIDP)

Εκτός από τη νευροπάθεια, οι μολύνσεις και οι φλεγμονές των ποδιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίσθημα καύσου. Η πιο κοινή είναι το “πόδι του αθλητή”, μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από μύκητες.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) προκαλεί επίσης συχνά κάψιμο στα πόδια και τις πατούσες. Η κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια μπορεί συχνά να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα και κάψιμο, ειδικά κατά το περπάτημα.

Εβδομάδες ή μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, μερικοί βιώνουν μια αίσθηση καψίματος στα πόδια. Η κακή απορρόφηση των βιταμινών Β μετά από γαστρική παράκαμψη μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια και αίσθηση καψίματος στα πόδια.

Αίσθημα καύσου στα πόδια: Οι θεραπείες

Η πιο σημαντική θεραπεία για το κάψιμο των ποδιών λόγω νευροπάθειας είναι να σταματήσει οποιαδήποτε συνεχιζόμενη βλάβη των νεύρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία της υποκείμενης νόσου θα βελτιώσει τη νευροπάθεια και τα συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως μια νευροπάθεια μικρών ινών, όπου δεν μπορεί να εντοπιστεί η αιτία, ο γιατρός θα επικεντρωθεί στη θεραπεία των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Για τα άτομα με διαβητική νευροπάθεια, θεραπεία σημαίνει διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στα φυσιολογικά όρια. Αυτό συνήθως απαιτεί διατροφικές αλλαγές, από του στόματος φάρμακα και συχνά ενέσεις ινσουλίνης.

Για άτομα με άλλες μορφές νευροπάθειας που προκαλούν κάψιμο στα πόδια, η πρόληψη περαιτέρω νευρικής βλάβης είναι εξίσου σημαντική. Οι ειδικές καταστάσεις και οι θεραπείες τους περιλαμβάνουν τα εξής:

Ανεπάρκεια βιταμινών: Η λήψη πρόσθετης βιταμίνης Β12 από το στόμα ή με ένεση μπορεί να αντικαταστήσει τα χαμηλά επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Αλκοολισμός: Η διακοπή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ αποτρέπει τη συνεχιζόμενη νευρική βλάβη και επιτρέπει στα νεύρα να επουλωθούν.

Χρόνια νεφρική νόσος: Αιμοκάθαρση μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των τοξινών που προκαλούν νευροπάθεια και συμπτώματα καψίματος στα πόδια.

Υποθυρεοειδισμός: Η λήψη θυρεοειδικής ορμόνης από το στόμα αντισταθμίζει το πρόβλημα, συχνά αναστρέφοντας τη νευροπάθεια καθώς και τα συμπτώματα καψίματος στα πόδια.

GBS και CIDP: Οι θεραπείες είναι πολύ εξειδικευμένες και περιλαμβάνουν πλασμαφαίρεση ή θεραπεία ανοσοσφαιρίνης.

Οι θεραπείες για το κάψιμο των ποδιών περιλαμβάνουν τη θεραπεία του πόνου και των μη φυσιολογικών αισθήσεων που δημιουργούνται από τη νευροπάθεια.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δήμητρα Παπαδήμα και Γιάννης Μποσταντζόγλου: Οι πιο κουλ ρετρό φωτογραφίες τους, τα 32 χρόνια σχέσης και η δεύτερη πρόταση γάμου

Η υιοθεσία που «έλιωσε» το διαδίκτυο: Αδέσποτος σκύλος δεν σταματάει να αγκαλιάζει τον φίλο του όταν τους έσωσαν από τον δρόμο

Νίκος Ευαγγελάτος: Πάρτι έκπληξη στα γενέθλιά του με τούρτα, κεράκι και τρυφερό φιλί από την Τατιάνα Στεφανίδου

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ