Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις

οι επιχειρήσεις ξεκινούν και πάλι τις διαδικασίες για τη λήψη δανείων από τις τράπεζες, παρά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
τράπεζες-ανοίγει-ο-δρόμος-για-δάνεια-σ-59706

Ξεκινά ξανά η δανειοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων μετά τον «πάγο» της Άνοιξης

Μετά το stop της περασμένης Άνοιξης, οι επιχειρήσεις ξεκινούν και πάλι τις διαδικασίες για τη λήψη δανείων από τις τράπεζες, παρά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τραπεζική χρηματοδότηση, παρά τις όποιες παρενέργειες προκαλεί στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγάλες, με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτός ο στόχος των 20 δις. ευρώ νέων δανείων για το σύνολο της χρήσης.

Τράπεζες: Σε νέα τροχιά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως μετά το πρόσκαιρο και δικαιολογημένο πάγωμα των χρηματοδοτήσεων την περασμένη Άνοιξη, ως αποτέλεσμα του πολέμου, οι επιχειρήσεις ξαναέβαλαν σε τροχιά τα επενδυτικά τους σχέδια και οι εκταμιεύσεις εκτοξεύτηκαν εν μέσω Θέρους με αποτέλεσμα στο επτάμηνο να αγγίζουν τα 11,5 δις. ευρώ.

Μάλιστα η βασική εκτίμηση θέλει την τάση αυτή να συνεχίζεται καθώς υπάρχει σημαντική ουρά για χρηματοδοτήσεις, περίπου 10 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους αλλά και στις αρχές του 2023.

Σε ότι αφορά στην μέχρι σήμερα εικόνα των  χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους κυριαρχούσαν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της διάθεσης των συγχρηματοδοτούμενων και εγγυημένων δανείων από το Pan European Fund και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι εκταμιεύσεις αυτών των δανείων κορυφώθηκαν τον Ιούνιο, καθώς έληγε ο πρώτος κύκλος, ενώ αναμένεται συνέχεια από Σεπτέμβριο. Ήδη, το πρώτο μέρος των εγγυήσεων που είχαν λάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, άνω του 1,5 δισ. ευρώ, εξαντλήθηκε. Απομένουν άλλες τόσες εγγυήσεις βάσει των συμβάσεων που υπογράφηκαν στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

Τράπεζες: Θα συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις

Βασική εκτίμηση τραπεζικών στελεχών είναι πως οι χρηματοδοτήσεις θα συνεχιστούν καθώς υπάρχει «ουρά», περίπου 10 δισ. Ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ