Κεντρικές Τράπεζες: Σημαντικές αποφάσεις αυτή την εβδομάδα για τα επιτόκια

Κεντρικές Τράπεζες: Για αύξηση των επιτοκίων ετοιμάζονται οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Νότιο Αφρική
κεντρικές-τράπεζες-σημαντικές-αποφά-0

Κεντρικές Τράπεζες: Για αύξηση των επιτοκίων ετοιμάζονται οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Βραζιλία, Ινδονησία, Ταιβάν.

Με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο ο πολύ υψηλός πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν αυτή την εβδομάδα σε αποφάσεις για την αύξηση των επιτοκίων.

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα γενναία αύξηση επιτοκίων της τάξης του 0,75%, ανεβάζοντας το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων σε 3% με 3,25%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η FED αναμένεται να πάει τα επιτόκια του δολαρίου στα επίπεδα του 4% και να τα αφήσει εκεί και μετά το 2023.

Κεντρικές Τράπεζες: Αυξάνει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι έχει ακόμη δρόμο να διανύσει με τις δικές της αυξήσεις, έστω κι αν αυτές ξεκίνησαν πιο αργά από αυτές άλλων κεντρικών τραπεζών. Ήδη ο Γιοακίμ Νάγκελ, ο επικεφαλής της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, -της Μπούντεσμπανκ- έδωσε σήμα ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank Γιοακιμ Νάγκελ. «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από επιτόκια που είναι σε επίπεδο κατάλληλο δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού», δήλωσε.

Για το μήνα Σεπτέμβρη, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,75% και τα περισσότερα μέλη της δηλώνουν έτοιμα για ακόμα πιο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή τους τον Οκτώβριο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίσουν όπως αναμένεται να δικαιολογούν ένα τέτοιο βήμα.

Κεντρικές τράπεζες: Μπαράζ συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα

Η εβδομάδα αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες ξεκινά την Τρίτη με τη συνεδρίαση της Riksbank της Σουηδίας που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%. Η FED αναμένεται να ακολουθήσει την Τετάρτη με μερίδα αναλυτών να κάνει λόγο για πιθανή αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 100 ποσοτιαίες μονάδες. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αναμένεται την ίδια ημέρα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από συνεχείς αυξήσεις τους τελευταίους 18 μήνες.

Την Πέμπτη ακολουθούν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, Swiss National Bank, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, Norges Bank, και η Τράπεζα της Αγγλίας με οικονομολόγους να προβλέπουν στο Bloomberg αυξήσεις της τάξης του 0,50% περίπου ή και παραπάνω. Η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής, η South Africa Reserve Bank, αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις με κίνηση 75 μονάδων βάσης, ενώ σε αυξήσεις μπορεί να προχωρήσει και η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου. Επίσης την ίδια ημέρα αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται από τις κεντρικές τράπεζες σε Ινδονησία και Ταιβάν.

Αμετάβλητη θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας Bank of Japan, ενώ οι αγορές περιμένουν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, όπου παρά την αύξηση του πληθωρισμού τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ