Στην άκρη της Ελλάδας: Η αυθεντική ομορφιά της Παιονίας με την πλούσια παράδοση και τα παραμυθένια τοπία

στην-άκρη-της-ελλάδας-η-αυθεντική-ομορ-181499

Σε απόσταση μικρότερη της μίας ώρας από τη Θεσσαλονίκη, βορειοδυτικά του Κιλκίς, ανοίγεται ένας τόπος γεμάτος γοητεία. Η πλούσια ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ η φυσική ομορφιά του καθηλώνει τον κάθε επισκέπτη. Γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές καταπράσινων βουνών, εκλεκτά κρασιά που προσφέρουν απόλαυση και φιλόξενοι άνθρωποι με ζεστά χαμόγελα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Ο Δήμος Παιονίας, με έδρα το Πολύκαστρο, εκτείνεται στο δυτικό τμήμα του νομού Κιλκίς και αριθμεί 25.000 κατοίκους.

Στην περιοχή αυτή άνθιζε η χώρα των Παιόνων κατά την αρχαιότητα, ονομασία που υιοθέτησε ο σύγχρονος δήμος. Ο ποταμός Αξιός αποτελεί σημείο αναφοράς, ενώ η Αμυδών, στο σημερινό Αξιοχώρι, φέρεται, σύμφωνα με τον Όμηρο, να υπήρξε πρωτεύουσα της Παιονίας.

Παιονία: Τα παραμυθένια φυσικά τοπία

Ο Δήμος Παιονίας, με τα ψηλά βουνά, τα πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και έλατα, και τα γραφικά χωριά, προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μαγευτικό τοπίο που θυμίζει παραμύθι. Πλαγιές και οροπέδια, ρέματα με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και μικρές λίμνες συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για χαλάρωση και αποφυγή της έντασης της πόλης.

Κοντά στο χωριό Σκρα, η «Γαλάζια λίμνη» μαγνητίζει τα βλέμματα με το ονειρικό της τοπίο. Απολιθωμένοι οργανισμοί στον πυθμένα της χαρίζουν στο νερό ένα φωτεινό γαλάζιο χρώμα, ενώ οι καταρράκτες προσφέρουν δροσιά, ιδανικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Πάικο, με ψηλότερη κορυφή την Τσούκα (1.650 μ.), μαγνητίζει τους επισκέπτες με την αξεπέραστη φυσική ομορφιά του. Πλούσια χλωρίδα, με κυρίαρχο το ξακουστό καστανόδασος – το μεγαλύτερο στην Ελλάδα – καλύπτει τις πλαγιές του βουνού. Πανέμορφα μονοπάτια, διασκορπισμένα στο δάσος, προσφέρουν στους λάτρεις της πεζοπορίας και της ποδηλασίας μοναδικές εμπειρίες. Η πεζοπορία στο Πάικο είναι ιδανική, καθώς το βουνό θεωρείται προσιτό για όλους.

Παιονία: Στην Γουμένισσα και την Αξιούπολη

Η Γουμένισσα, εκτός από το φημισμένο κρασί και τα περίφημα χάλκινα αντικείμενα, γοητεύει τους επισκέπτες με τα γραφικά σοκάκια της. 108 παραδοσιακά και νεοκλασικά σπίτια, χαρακτηρισμένα διατηρητέα, κοσμούν την πόλη, ενώ η πανέμορφη φύση που την περιβάλλει, με δάση και τρεχούμενα νερά, ολοκληρώνει το μαγευτικό τοπίο.

Στην Αξιούπολη, δίπλα στον ποταμό Αξιό, δεσπόζει το εντυπωσιακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Μέσα από τις πλούσιες συλλογές του και τις ποικίλες δράσεις του, το μουσείο προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και καλλιεργεί την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Εάν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο και να γνωρίσετε από κοντά τον πλούσιο φυσικό κόσμο της περιοχής.

Η εκκλησία της Παναγίας Άξιον Εστί, με τα τρία παρεκκλήσια στο εσωτερικό της, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την κωμόπολη και πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους. Ο ναός ξεχωρίζει ως μοναδικό εκκλησιαστικό αξιοθέατο, χάρη στην επιβλητική αρχιτεκτονική του και τις ξεχωριστές αγιογραφίες του.

Παιονία: Η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη

Ο Δήμος Παιονίας αποτελεί ένα μοναδικό μωσαϊκό πολιτισμών, αποτέλεσμα της μακράς και πολυτάραχης ιστορίας του. Εκτός από τους ντόπιους κατοίκους, στα εδάφη του Δήμου εγκαταστάθηκαν, πριν από έναν αιώνα και πλέον, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Σήμερα, οι απόγονοί τους διατηρούν ζωντανές τις μνήμες και τα έθιμα των προγόνων τους, διατηρώντας ένα κομμάτι της ιστορίας τους ζωντανό. Σε διάφορες περιοχές, όπως το Πολύκαστρο, το Άσπρος, το Αξιοχώρι και τη Μεταμόρφωση, λειτουργούν λαογραφικά μουσεία.

Αυτά τα μουσεία φέρνουν στο φως τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής στις παλαιές πατρίδες, στη Βόρεια Θράκη και στον Πόντο, αλλά και τα πρώτα δύσκολα χρόνια στη νέα τους γη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Οι sigma females του ζωδιακού: Οι γυναίκες που είναι δυναμικές αλλά και “μοναχικοί λύκοι”

Τεχνολογία: Παράλυτος περπατάει χάρη σε “ψηφιακή γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού”

Περήφανη μητέρα η Τάνια Τρύπη: Οι κόρες της έχουν πολύ καλές σχέσεις και ακολουθούν τα βήματα της μαμάς τους στην υποκριτική

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ