Στην Πράγα Μητσοτάκης- Ερντογάν

Στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα θα βρεθούν την Πέμπτη Κυριάκος Μητσοτάκης- Ταγίπ Ερντογάν
στην-πράγα-μητσοτάκης-ερντογάν-65370

Στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα θα βρεθούν την Πέμπτη Μητσοτάκης- Ερντογάν

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει στην Πράγα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Μετά από συσκέψεις με το επιτελείο του και μια σύντομη περίοδο περισυλλογής, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε τελικά να παραστεί στη Σύνοδο στις 6 Οκτωβρίου -παρότι γνωρίζει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ενόχληση των Ευρωπαίων.

Στην Πράγα θα συζητηθεί και η σχέση Τουρκίας- Ρωσίας

Δεν είναι μόνο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο που προκαλεί τη δυσφορία των Ευρωπαίων: «αγκάθι» αποτελεί και η στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία, ιδιαίτερα τώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην προσάρτηση τεσσάρων ουρκανικών περιοχών και συνεχίζει να απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Αθήνα αποτιμά θετικά την απόφαση του Ερντογάν να παραβρεθεί στη Σύνοδο, εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αναμειγνύεται στα ευρωπαϊκά πράγματα και να κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας -μια τακτική που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και ακολουθήθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη- θέτοντας στο «τραπέζι» όλες τις πτυχές τού προβλήματος και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά στην περιοχή.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο» θα τονίσει ο πρωθυπουργός στην Πράγα

Το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά η Αθήνα -τόσο μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και μέσω διπλωματικών οδών- είναι πως η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στα ελληνικά νησιά ούτε θα αφήσει κάποια πρόκληση αναπάντητη.

Δεν σκοπεύει όμως να ακολουθήσει την εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου και των αξιωματούχων του, που σε κάθε ευκαιρία εξαπολύουν απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Το ενδεχόμενο μιας τετ-α-τετ συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην τσεχική πρωτεύουσα είναι μάλλον απίθανο.

Τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στη στάση του Τούρκου προέδρου. Δηλαδή στο αν θα κάνει πίσω και θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου ή θα συνεχίσει την προκλητική ρητορική.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ