Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2024: Πότε πέφτει, τι γιορτάζουμε και είναι αργία φέτος;

H Mεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μία πολύ μεγάλη γιορτή της εκκλησίας - Τι γιορτάζουμε και είναι φέτος αργία;
μεταμόρφωση-του-σωτήρος-2024-πότε-πέφτει-205174

H Mεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μία μεγάλη γιορτή της εκκλησίας στην οποία γιορτάζουμε ένα συμβάν σχετικό με τη ζωή του Χριστού. Ας δούμε, τι γιορτάζουμε ακριβώς, πότε πέφτει φέτος και αν είναι αργία.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος δεν είναι μία απλή και συνηθισμένη γιορτή, δεν είναι κινητή και κάθε χρόνο πέφτει μία συγκεκριμένη ημερομηνία το καλοκαίρι.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Τι γιορτάζουμε

Η γιορτή αυτή αφορά τον Σωτήρα, δηλαδή τον Ιησού Χριστό και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός που μας έρχεται από τη ζωή Του.

Σύμφωνα με το γεγονός αυτό, ο Χριστός, αφού ανέβηκε μαζί με τρεις μαθητές του, και συγκεκριμένα με τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, πάνω στην κορυφή ενός βουνού, μεταμορφώθηκε και άρχισε να φωτοβολεί με ένδοξο τρόπο.

Το γεγονός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού περιγράφεται σε διάφορα κείμενα, όπως για παράδειγμα στα Συνοπτικά Ευαγγέλια των Ευαγγελιστών Ματθαίου, Μάρκου και Λουκά, αλλά και στην αρχή του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Επίσης, η Μεταμόρφωση αναφέρεται και στην Β΄ Επιστολή του Πέτρου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω πηγές, ο Χριστός ανέβηκε στο όρος της Μεταμόρφωσης (όρος Θαβώρ στη Νότια Γαλιλαία), μαζί με τρεις αποστόλους (τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη) για να προσευχηθούν.

Μετά την ανάβαση, οι απόστολοι κάθισαν να ξεκουραστούν και αποκοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν, έγιναν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού γεγονότος. Ενώ ήταν μέρα μεσημέρι ο Χριστός (ο οποίος θεωρείτο ότι είχε μεταμορφωθεί) φωτοβολούσε τόσο έντονα, που φαινόταν πως στον ουρανό υπήρχαν δύο ήλιοι.

Η έννοια της μεταμόρφωσης δεν σημαίνει ότι άλλαξε το πρόσωπο ή το σώμα του Χριστού. Αυτό που συνέβη ήταν ότι η όψη του προσώπου Του έγινε διαφορετική την ώρα που προσευχόταν, ενώ και τα ρούχα του άλλαξαν και έγιναν λευκά και αστραφτερά σαν το φως.

Πότε πέφτει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2024

Στην ορθόδοξη εκκλησία η Μεταμόρφωση του Σωτήρος εορτάζεται κάθε 6 Αυγούστου, έτσι και φέτος, όπως και τα επόμενα χρόνια.

Φέτος, 6 Αυγούστου είναι Τρίτη.

Είναι αργία η Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2024;

Δυστυχώς, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος δεν είναι αργία.

Ωστόσο, επειδή είναι μεγάλη γιορτή γίνεται κατάλυση της αυστηρής νηστείας του Δεκαπενταύγουστου και έχει καθιερωθεί εκείνη την μέρα να τρώμε κανονικά ψάρι.

Ποιοι γιορτάζουν;

Γιορτάζουν όσοι τους λένε Σωτήρη και Σωτηρία.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο ηθοποιός Θεόδωρος Τεκνετσίδης

Τραγωδία: Νεκρός από ηλεκτροπληξία 18χρονος που βούτηξε σε λίμνη

«Τρόμαξαν» να τη γνωρίσουν: Η Κατερίνα Λιόλιου εμφανίστηκε χωρίς ίχνος μακιγιάζ στην Μύκονο και ήταν μία «άλλη»

 

 

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ