Μεγάλη Τετάρτη: Ποια η σημασία της ημέρας – Το Μέγα Ευχέλαιο και η Ακολουθία του Νιπτήρος

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.
μεγάλη-τετάρτη-ποια-η-σημασία-της-ημέρ-189955

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη σε δύο σημαντικά γεγονότα, στον Μυστικό Δείπνο, που έλαβε χώρα το βράδυ, ο Ιησούς Χριστός μοιράστηκε το τελευταίο του γεύμα με τους μαθητές του. Εκεί, ίδρυσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, δίνοντάς τους να φάνε το σώμα και το αίμα του ως σύμβολο της αιώνιας αγάπης του, αλλά και στον Ιερό Νιπτήρα.

Πριν από το Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του σε μια πράξη ταπεινότητας και αγάπης. Αυτή η πράξη, γνωστή ως Ιερός Νιπτήρας, συμβολίζει την πνευματική κάθαρση και την αλληλοϋπηρέτηση.

Μεγάλη Τετάρτη: Ποια η σημασία της ημέρας

Εκτός από τα δύο αυτά κεντρικά γεγονότα, η Μεγάλη Τετάρτη έχει και άλλες σημασίες. Είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με αγιασμένο λάδι, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους. Το Ευχέλαιο δεν αντικαθιστά το Μυστήριο της Εξομολόγησης και της Μετάνοιας (το προϋποθέτει), με το οποίο και μόνο επέρχεται η πλήρης και ριζική εξάλειψη των αμαρτιών.

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή πριν από την σύλληψή του και της προδοσίας του Κυρίου από τον Ιούδα. Το βασικό τροπάριο της ημέρας Ότε οι ένδοξοι μαθηταί αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Ευαγγέλιο (Κατά Λουκά κβ’ 1-39)

Οι Ιουδαίοι θέλουν να φονεύσουν τον Ιησού, χωρίς να προκαλέσουν το λαό, τον οποίο εφοβούντο. Ο Ιούδας καταστρώνει με τους αρχιερείς και γραμματείς το σχέδιο της προδοσίας. Μυστικός Δείπνος.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Άρης στον Κριό: Αλλάζουν όλα και για τα 12 ζώδια, σύμφωνα με την Άση Μπήλιου

Ξένια Πρεζεράκου: «Ραγίζει» καρδιές η ανάρτησή της για την κόρη της που έχει φύγει από τη ζωή

Δέσποινα Βανδή – Μελίνα Νικολαΐδη: Η πιο γλυκιά ανάρτηση μαμάς με κόρη

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ