Μεγάλη Δευτέρα σήμερα: Η σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας, η ζωή του Ιωσήφ και η άκαρπη συκιά

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και έχει ξεκινήσει η πνευματική προετοιμασία για να αντιληφθούμε το Θείο δράμα του Ιησού Χριστού.
μεγάλη-δευτέρα-σήμερα-η-σημασία-της-με-189517

Η Μεγάλη Δευτέρα έχει αφιερωθεί στην μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ επειδή προεικονίζει με την περιπέτεια του τον ίδιο τον Ιησού και το Πάθος του.

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η Μεγάλη εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.

Δεν ονομάστηκε «Μεγάλη» γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο.

Μεγάλη Δευτέρα: Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα

Η Εκκλησία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).

Οι τέσσερις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δευτέρα: Τα δύο γεγονότα που κυριαρχούν

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ):

α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού.

Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά, κυρίως ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές και οι γλάστρες βάφονται κόκκινες. Σε κάποιες περιοχές οι πιστοί συνηθίζουν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ανείπωτη θλίψη: Πέθανε σε ηλικία 46 ετών ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος

Δημοσκόπηση διαΝΕΟσις: Πιστός στον Θεό και δεμένος με την οικογένεια ο Έλληνας

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη – Ταρακουνήθηκε το νησί

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ