Η Γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου: Χαρμόσυνη γιορτή και επιστροφή του Χριστού στον Πατέρα

Ανάληψη του Κυρίου: Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τι σημαίνει αυτή η ημέρα για την πίστη μας.
η-γιορτή-της-αναλήψεως-του-κυρίου-χαρμ-199069

Η Ανάληψη του Κυρίου αποτελεί μια μεγάλη Δεσποτική εορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία λαμβάνει χώρα 40 ημέρες μετά την Ανάσταση. Σηματοδοτεί την τελευταία εμφάνιση του Ιησού Χριστού στους μαθητές Του πριν την άνοδό Του στους ουρανούς. Σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει με λαμπρότητα την Ανάληψη του Κυρίου, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Ας δούμε μερικά από τα βασικά στοιχεία αυτής της ιερής ημέρας:

Πότε γιορτάζεται η γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Η Ανάληψη εορτάζεται κάθε χρόνο 40 ημέρες μετά το Πάσχα, σε κινητή ημερομηνία. Φέτος, η γιορτή πέφτει στις 13 Ιουνίου 2024.

Τι γιορτάζουμε

Η Ανάληψη σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του επίγειου έργου του Χριστού και την άνοδό Του στο θείο θρόνο, στα δεξιά του Πατέρα. Εκεί, ο Χριστός αναλαμβάνει αιώνια τον ρόλο του Μεσίτη, μεσιτεύοντας για την σωτηρία της ανθρωπότητας (Α΄ Τιμ. 2, 5).

Σημασία της γιορτής

Η Ανάληψη του Κυρίου φέρνει μαζί της αισθήματα χαράς και αγαλλίασης. Υμνούμε την επάνοδο του Χριστού και την ένωση Του με τον Θεό Πατέρα, γεγονός που αποτελεί σύμβολο ελπίδας για την δική μας σωτηρία.

Αυτή η Δεσποτική εορτή σηματοδοτεί το τέλος της πασχαλινής περιόδου, με την παραμονή της Αναλήψεως στις 12 Ιουνίου να αποτελεί την τελευταία ημέρα για να ανταλλάξουμε το χαρμόσυνο μήνυμα «Χριστός Ανέστη».

Η ανάληψη του Κυρίου

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ. 1, 3).

«Διήνοιξεν αυτών τον νουν, αναφέρει ο ευαγγελιστής Λουκάς, του συνιέναι τας γραφάς και είπεν αυτοίς ότι ούτω γέγραπται και ούτως έδει παθείν τον Χριστόν και αναστήναι εκ νεκρών τη τρίτη ημέρα, και κηρυχθήναι επί το ονόματι αυτού μετάνοιαν και άφεσιν αμαρτιών εις πάντα τα έθνη, αρξάμενον από Ιερουσαλήμ. Υμείς δε εστε μάρτυρες τούτων. Και ιδού εγώ αποστέλλω την επαγγελίαν του πατρός μου εφ΄ υμάς» (Λουκ. 24, 45 – 49).

«Ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28, 20).

«Καθίσατε εν τη πόλει Ιερουσαλήμ έως ου ενδύσησθε δύναμιν εξ΄ ύψους» (Λουκ. 24, 49).

«Εξήγαγε δε αυτούς (τους μαθητάς) έξω εις Βηθανίαν και επάρας τας χείρας αυτού ευλόγησεν αυτούς. Και εγένετο εν τω ευλογείν αυτόν αυτούς διέστη απ΄αυτών και ανεφέρετο εις τον ουρανόν. Και αυτοί προσκυνήσαντες αυτόν υπέστρεψαν εις Ιερουσαλήμ μετά χαράς μεγάλης και ήσαν δια παντός εν τω ιερώ αινούντες και ευλογούντες τον Θεόν» (Λουκ. 24 , 50 – 53).

«Ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων» (Μαρκ. 16, 19 – 20).

Σκοπός αυτών των εμφανίσεων ήταν να ενισχύσει την πίστη τους, να τους απαλλάξει από τυχόν αμφιβολίες και να τους προετοιμάσει για το έργο τους ως απόστολοι.

Παραδόσεις σχετικές με την Ανάληψη του Κυρίου

Η Ανάληψη συνοδεύεται από λαμπρές εκκλησιαστικές τελετές, με πανηγυρικό χαρακτήρα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, πραγματοποιούνται λιτανείες με την εικόνα του Χριστού, ενώ οι πιστοί τρώνε κόκκινα αυγά και κουλούρια, συμβολίζοντας το αίμα και το σώμα του Χριστού.

Η Ανάληψη του Κυρίου αποτελεί μια σημαντική γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, γεμάτη χαρά, ελπίδα και πίστη. Μας υπενθυμίζει την αγάπη του Θεού για εμάς και την αιώνια ζωή που μας προσφέρει ο Ιησούς Χριστός. Η Ανάληψη του Κυρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του επίγειου έργου Του και την έναρξη μίας νέας εποχής για την Εκκλησία. Είναι μία γιορτή που μας υπενθυμίζει την αγάπη του Θεού για εμάς, την ελπίδα για σωτηρία και την αστείρευτη δύναμη της πίστης.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Σήμερα μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας: Η ιστορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Άγιος Γεώργιος: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Ο βίος, τα μαρτύρια, τα θαύματα και τι συμβολίζει η εικόνα του

Παναγία Εκατονταπυλιανή, ένας θησαυρός για την Ορθοδοξία: Οι ξακουστές πύλες, η ονομασία και η μεγάλη πολιτιστική ιστορία

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ