Τελικά, γιατί ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο;

Τελικά, γιατί ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο; Ο αγαθός και υπεράγαθος Θεός δεν αρκέστηκε στη θεωρία του εαυτού του...
τελικά-γιατί-ο-θεός-έφτιαξε-τον-κόσμο-183447

Η ερώτηση γιατί ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο είναι μια από τις βαθύτερες και πιο πολυσυζητημένες ερωτήσεις στη θρησκευτική και φιλοσοφική σκέψη. Η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με τη θρησκεία, τη φιλοσοφική προσέγγιση και τις πεποιθήσεις του κάθε ατόμου.

Γιατί ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο; Ο αγαθός και υπεράγαθος Θεός δεν αρκέστηκε στη θεωρία του εαυτού του, αλλά από υπερβολική αγαθότητα ευδόκησε να δημιουργηθούν όντα…

Γιατί ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο;

Η αγάπη του Θεού, μια από τις θεοπρεπείς ιδιότητές του, είναι και η αιτία της δημιουργίας. Εξαιτίας της παναγάπης του ο Θεός θέλησε να δημιουργήσει όντα, για να μεταδώσει σ’ αυτά από την αγαθότητα και την καλοσύνη του.

Για αυτό δίκαια γράφεται ότι ήταν «λίαν καλά» τα δημιουργήματα.

Συνοψίζοντας τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γράφει για την αιτία της δημιουργίας:

«Επειδή, λοιπόν, ο αγαθός και υπεράγαθος Θεός δεν αρκέστηκε στη θεωρία του εαυτού του, αλλά από υπερβολική αγαθότητα ευδόκησε να δημιουργηθούν όντα που θα ευεργετούνται και θα μετέχουν στην αγαθότητά του, από το μη όν παράγει και δημιουργεί στο είναι τα σύμπαντα -αόρατα και ορατά–, και τον άνθρωπο, που αποτελείται από το ορατό και αόρατο στοιχείο. Σκέφτεται και κτίζει, και η σκέψη πραγματώνεται σε έργο, που εκπληρώνεται με το Λόγο και τελειώνεται με το Πνεύμα».

Η κακή χρήση της ελευθερίας μερικών λογικών όντων, του Εωσφόρου και του Αδάμ, έφερε τη φθορά και το θάνατο ως παρά φύση ενέργειες.

Περιμένουμε τώρα την παλιγγενεσία, οπόταν ο αρχιτέκτονας Θεός Λόγος θα επαναφέρει την υγεία και την ισορροπία στη φθαρμένη φύση των όντων και θα καταργήσει πλέον τη φθορά, την αστάθεια και το θάνατο.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Κάνεις λάθος φίλε μου, όταν λες: «Δεν υπάρχει Θεός»

Μετά την αμαρτία, η μετάνοια: Ο Θεός με την πανσοφία Του επιθυμεί την σωτηρία του ανθρώπου

Προσευχή για μελαγχολία: Να τη λες κάθε βράδυ, έχει ο Θεός, μην απελπίζεσαι

TAGS:
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ