Μέγας Βασίλειος: «Μακάριοι είναι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη της επαγγελίας»

Ο Μέγας Βασίλειος δίνει συμβουλές για μια ζωή χωρίς θυμό: «Διώξτε μακριά σας κάθε δυσαρέσκεια, θυμό καθώς και κάθε άλλη κακότητα»
μέγας-βασίλειος-μακάριοι-είναι-οι-πρ-183508

Ο θυμός και η οργή είναι δύο συναισθήματα που πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν και σε αρνητικές συμπεριφορές. Ο θυμός είναι μια έκρηξη έντονων συναισθημάτων και αντιδράσεων, ενώ η οργή είναι μια διαρκής αίσθηση αγανάκτησης και επιθυμίας για εκδίκηση που «κατατρώει» όποιον την βιώνει. Ας δούμε τι λέει ο Μέγας Βασίλειος για αυτά τα συναισθήματα.

Μέγας Βασίλειος: Συμβουλές για μια ζωή χωρίς θυμό

Διώξτε μακριά σας το θυμό και την οργή…

«Διώξτε μακριά σας κάθε δυσαρέσκεια, θυμό, οργή, κραυγή, κατηγόρια, καθώς και κάθε άλλη κακότητα» (Εφ. 4,31)

Δυο πράγματα κι εσύ ν’ αποφεύγεις: Να μη θεωρείς τον εαυτό σου άξιο για επαίνους και να μη νομίζεις κανέναν κατώτερό σου. Με τον τρόπο αυτό ποτέ δεν θ’ ανάψει μέσα σου ο θυμός για τις προσβολές που σου γίνονται…

Το θυμό σου να τον στρέφεις εναντίον του ανθρωποκτόνου διαβόλου, που είναι ο πατέρας του ψεύδους και ο πρόξενος κάθε αμαρτίας.

Να είσαι όμως σπλαχνικός με τον αδελφό σου, γιατί αν συνεχίσει ν’ αμαρτάνει, θα παραδοθεί στο αιώνιο πυρ μαζί με το διάβολο. Όπως διαφέρουν οι λέξεις θυμός και οργή, έτσι διαφέρουν και οι σημασίες τους.

Τι είναι θυμός και τι οργή;

Θυμός είναι μια έντονη έξαψη κι ένα ξέσπασμα του πάθους.

Ενώ οργή είναι μια μόνιμη λύπη και μια διαρκής τάση για εκδίκηση, σαν να φλέγεται η ψυχή από τον πόθο ν’ ανταποδώσει το κακό.

Οι άνθρωποι αμαρτάνουν και με τις δυο καταστάσεις.

Άλλοτε ορμούν απερίσκεπτα να χτυπήσουν όσους τους προκάλεσαν και άλλοτε καιροφυλακτούν δόλια να εκδικηθούν όσους τους λύπησαν.

Εμείς και τα δυο πρέπει να τ’ αποφεύγουμε…

Ας συμμορφωθούμε, λοιπόν, με την εντολή του αποστόλου Παύλου, «Διώξτε μακριά σας κάθε δυσαρέσκεια, θυμό, οργή, κραυγή, κατηγόρια, καθώς και κάθε άλλη κακότητα» (Εφ. 4,31), και ας περιμένουμε την εκπλήρωση της υποσχέσεως που έδωσε ο Κύριος στους πράους: «Μακάριοι είναι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη της επαγγελίας» (Ματθ.)

Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Το θαύμα της θρησκείας μας: Τα 7 Ευαγγέλια και το Μέγα Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο και όχι δικαστήριο»

Άγιος Παΐσιος: Όταν ο π. Παΐσιος ο μαθηματικός μίλησε για τον Πνευματικό του σε μια σπάνια συνέντευξη

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ