Νίκος Ξυλούρης και Τζένη Καρέζη: Μια σπάνια φωτογραφία από γλέντι το 1973

Σαν σήμερα το 1936 γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο ο «Αρχάγγελος της Κρήτης» Νίκος Ξυλούρης.
νίκος-ξυλούρης-και-τζένη-καρέζη-μια-σπ-204970

Σε μια σπάνια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Instagram από τον δημοσιογράφο και συλλέκτη Άρη Λουπάση, ο «Αρχάγγελος της Κρήτης», Νίκος Ξυλούρης, απαθανατίζεται σε στιγμές γλεντιού με την αξεπέραστη Τζένη Καρέζη στο σπίτι της στα Ιλίσια το 1973.

Η φωτογραφία μοιράστηκε με αφορμή τα 88α γενέθλια του Ξυλούρη, που γιορτάστηκαν στις 7 Ιουλίου. Ο Λουπάσης την συνόδευσε με ένα συγκινητικό κείμενο, όπου χαρακτηρίζει τον Ξυλούρη ως μια από τις μεγαλύτερες φωνές του 20ού αιώνα και μια ξεχωριστή προσωπικότητα, συνυφασμένη με την λεβεντιά, την αγωνιστικότητα και την περηφάνια.

Η συνεργασία τους στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανέβηκε στο θερινό θέατρο «Αθήναιον» τον Ιούνιο του 1973, έφερε κοντά τους δύο καλλιτέχνες, αφήνοντας άσβηστα σημάδια στην ελληνική τέχνη.

Η Καρέζη, μιλώντας για τον Ξυλούρη, είχε πει:

«Υπήρξε από τα ωραιότερα και πιο αγνά πλάσματα που συνάντησα στη ζωή μου. Και όσο καθαρή και συγκλονιστική ήταν η φωνή του, άλλο τόσο ήταν και στη ζωή του, γνήσιος και καθαρός».

Η ανάρτηση του Άρη Λουπάση

«Σαν σήμερα το 1936 γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο ο ‘Αρχάγγελος της Κρήτης’ Νίκος Ξυλούρης. Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές φωνές του 20ου αιώνα και μια ξεχωριστή προσωπικότητα συνυφασμένη με τη λεβεντιά, την αγωνιστικότητα και την περηφάνια.

Στη φωτογραφία με την Τζένη Καρέζη σε στιγμές γλεντιού στο σπίτι της στα Ιλίσια, την περίοδο όπου συνεργάζονται στο εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ‘Το μεγάλο μας τσίρκο’ που ανεβαίνει στη σκηνή του θερινού θεάτρου ‘Αθήναιον’ τον Ιούνιο του 1973.

Όπως θα αναφέρει η αξέχαστη ηθοποιός για τον ίδιο, υπήρξε από τα ωραιότερα και πιο αγνά πλάσματα που συνάντησε στη ζωή της. Και όσο καθάρια και συγκλονιστική ήταν η φωνή του, άλλο τόσο ήταν και στη ζωή του, γνήσιος και καθαρός».

Νίκος Ξυλούρης

Ο Νίκος Ξυλούρης μέσα από αφηγήσεις του στη «Μουσική Βραδιά»

Νίκος Ξυλούρης: Έφυγε σαν σήμερα το 1980.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Νίκος Ξυλούρης: Η αριστοκράτισσα που έκλεψε, ο «παράνομος» γάμος, το προφητικό τραγούδι και το πρόωρο τέλος

Πρωταγωνιστές: Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιστρέφει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου με ένα αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη

Πάλεψαν με δύναμη και σθένος: 36 διάσημοι Έλληνες που έδωσαν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ