Προσωπικός γιατρός: Σε λειτουργία από σήμερα το σύστημα των ραντεβού

Το πρώτο ραντεβού των πολιτών στον προσωπικό τους γιατρό θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνοδεύεται από ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων
προσωπικός-γιατρός-σε-λειτουργία-από-64560

Το πρώτο ραντεβού των πολιτών στον προσωπικό τους γιατρό θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνοδεύεται από ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων

Δωρεάν συμμετοχή σε προληπτικές εξετάσεις

Από σήμερα ενεργοποιείται και επίσημα το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό. Πρόκειται για μια διαδικασία εύκολη και γνώριμη για τους πολίτες καθώς με τον ίδιο τρόπο έκλειναν το ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνοδεύεται από ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ενώ τα επόμενα ραντεβού στον προσωπικό γιατρό θα έχουν διάρκεια 15 λεπτά.

Υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών είναι να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Στόχος είναι όλος ο πληθυσμός, ο υγιής πληθυσμός, όχι αναγκαστικά οι άνθρωποι που είναι ασθενείς, από νωρίς να μπουν σε μια διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν χωρίς συμμετοχή προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος. Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχής φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στον προσωπικό γιατρό

Στους δύο μήνες εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχουν εγγραφεί στο σύστημα πάνω από 4.200.000 πολίτες άνω των 16 ετών και 3.400 γιατροί, οι 1.200 του ιδιωτικού τομέα οι 2.200 του δημοσίου τομέα. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού -πέρα από παθολόγους και γενικούς γιατρούς- όλων των παθολογικών ειδικοτήτων και αρχές Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες και οι συμβάσεις, ώστε να υπάρχει επάρκεια γιατρών. Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:

 1. αιματολογίας,
 2. γαστρεντερολογίας,
 3. ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,
 4. καρδιολογίας,
 5. νευρολογίας,
 6. νεφρολογίας,
 7. ρευματολογίας,
 8. παθολογικής ογκολογίας,
 9. πνευμονολογίας-φυματιολογίας και
 10. φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

προσωπικός γιατρός

Παράταση στον χρόνο εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό γιατρό

Σημειώνεται ότι δίνεται παράταση στην εφαρμογή των αντικινήτρων για τη μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό για την 1η Δεκεμβρίου. Δηλαδή θα έχει πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Προτεραιότητα θα έχουν οι πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός γιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον εκάστοτε πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, μέσω των φαρμακείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ