Αυτή είναι η γυμναστική του 20λεπτου- Κάψτε λίπος και ενδυναμώστε

Λιγότερος χρόνος και άσκηση υψηλότερης έντασης περιλαμβάνει η γυμναστική του 20λεπτου για μεγαλύτερη καύση λίπους
αυτή-είναι-η-γυμναστική-του-20λεπτου-κά-63605

Λιγότερος χρόνος και άσκηση υψηλότερης έντασης περιλαμβάνει η γυμναστική του 20λεπτου για μεγαλύτερη καύση λίπους

Μπορεί μια μικρής διάρκειας γυμναστική μόλις λίγων λεπτών αλλά έντονη, να προσφέρει όλα τα οφέλη για την υγεία μας; Πρόσφατες έρευνες απαντούν πως μπορεί.

Ερευνητές ξεκίνησαν να εξετάζουν το κατά πόσο οι μικρότερες παραλλαγές ενός προγράμματος HIIT, που περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα λεπτά άσκησης υψηλής έντασης ανά προπόνηση (χωρίς να υπολογίσουν την προθέρμανσης και την αποθεραπεία), δείχνουν κάποια βελτίωση στην υγεία. Η ερευνητική αυτή κριτική δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology και συγκεντρώνει ερευνητικό υλικό δεκαετίας με θέμα αυτή τη μικρής διάρκειας προπόνησης HIIT.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται για την σωματική δραστηριότητα 150-300 λεπτά γυμναστική ήπιας έντασης την εβδομάδα ή 75-100 λεπτά έντονης γυμναστικής την εβδομάδα, αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να μην είναι εφικτός για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές και η καθημερινότητα έντονη. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αυξανόμενα ποσοστά σωματικής αδράνειας στους ενήλικες σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης για τη γυμναστική HIT

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι και η χαμηλότερης έντασης προπόνησης HIIT (συνολικής διάρκειας λιγότερο από 20 λεπτά συμπεριλαμβανομένης της προθέρμανσης και της αποθεραπείας) προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία παρά την μικρότερη διάρκεια του.

Τι είναι η χαμηλής έντασης προπόνηση HIIT; Μια τυπική προπόνηση HIIT εναλλάσσει υψηλής έντασης ασκήσεις με περιόδους ανάπαυσης ή ηπιότερης έντασης προπόνηση.

Η ανασκόπηση αυτή βασίζεται στην πρόσφατη έρευνα των ίδιων συγγραφέων που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι μόλις 4 λεπτά της προπόνησης HIIT για τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες προσέφεραν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, του λίπους στο ήπαρ, ενώ βελτίωσε την καρδιοαναπνευστική ικανότητα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν αντίστοιχα με 45 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης. Επιπλέον, φαίνεται πως βελτιώθηκε και η λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα θετικά αυτής της γυμναστικής σε μεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους ειδικούς πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ