Σάλος από τη νέα μελέτη Λύτρα- Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η νέα μελέτη Λύτρα που παραθέτει στοιχεία για υψηλή θνησιμότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid εκτός ΜΕΘ
σάλος-από-τη-νέα-μελέτη-λύτρα-πέθαναν-σ-62936

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η νέα μελέτη Λύτρα που παραθέτει στοιχεία για υψηλή θνησιμότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid εκτός ΜΕΘ

Σύμφωνα με την μελέτη Λύτρα (μέρος Β) μεταξύ αυτών που είχαν κορονοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν όλοι, ή σχεδόν όλοι καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%.

Σύμφωνα με τη μελέτη που αναλύει στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη μελέτη έφτανε ως τον Μάιο 2021) παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεται κάποιος στην επαρχία: άλλο ένα ποσοστό (+64%) σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

«Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης» αναφέρει ο κ. Λύτρας και δίνει στο φως και τους σχετικούς πίνακες.

Στη συνέχεια της μελέτης επισημαίνεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Διπλάσια θνησιμότητα δείχνει η μελέτη Λύτρα

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Εν κατακλείδι τα στοιχεία της μελέτης Λύτρα, επιβεβαιώνουν πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από αυτή ενός ατόμου εντός ΜΕΘ.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ