Όλα όσα δεν γνωρίζουμε για το φασκόμηλο

Ένα ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία το φασκόμηλο. Το βρίσκουμε ως αφέψημα αλλά και για φαρμακευτική χρήση
όλα-όσα-δεν-γνωρίζουμε-για-το-φασκόμηλ-63647

Ένα ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία το φασκόμηλο. Το βρίσκουμε ως αφέψημα αλλά και για φαρμακευτική χρήση

Το φασκόμηλο κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου και την Μικρά Ασία. Ανήκει στην οικογένεια της μέντας, ενώ τα φύλλα του έχουν μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό σε τρόφιμα και ως άρωμα σε σαπούνια και άλλα καλλυντικά.

Πολλοί σήμερα πίνουν ρόφημα από φασκόμηλο για να τα οφέλη του σε στοματική υγεία και εγκεφαλική λειτουργία, μεταξύ άλλων.

Φασκόμηλο: Πολλά τα οφέλη για την υγεία

Το φασκόμηλο είναι φυσικά γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που συνεργάζονται για να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Στοματική υγεία

Το φασκόμηλο περιέχει αντιβακτηριακούς παράγοντες που βοηθούν στην καταπολέμηση εκείνων των βακτηρίων που προκαλούν συσσώρευση πλάκας και άλλα στοματικά προβλήματα. Αν και τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν εκχύλισμα φασκόμηλου μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά αυτό το βακτήριο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού φασκόμηλου έχει παρόμοια επίδραση. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τσαγιού φασκόμηλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση κάθε φλεγμονής στο στόμα και τον λαιμό.

Γνωστική λειτουργία

Αν και η δυνατότητα του φασκόμηλου να υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να ωφελήσει ικανότητες όπως η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Σε μια μελέτη, άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ έλαβαν εκχύλισμα φασκόμηλου για μια περίοδο 4 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτιωμένες γνωστικές μετρήσεις καθώς και μειωμένη ευερεθιστότητα στην συμπεριφορά.

Καταπολεμά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Πολλές γυναίκες πίνουν ρόφημα φασκόμηλου για να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που προκαλούνται από την μείωση των οιστρογόνων. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Εφίδρωση

Εξάψεις

Στηθάγχη (πόνος στο στήθος)

Προβλήματα ύπνου

Σε μια μελέτη, γυναίκες στην εμμηνόπαυση που παρουσίαζαν τουλάχιστον 5 εξάψεις την ημέρα έλαβαν θεραπεία με φρέσκα φύλλα φασκόμηλου για 2 μήνες. Το παρασκεύασμα φασκόμηλου έδειξε κλινική αξία στην αντιμετώπιση των εξάψεων.

Η θρεπτική του αξία

Το φασκόμηλο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών:

Βιταμίνη Κ

Μαγνήσιο

Ψευδάργυρος

Σίδηρος

Χαλκός

Πτητικά έλαια

Φλαβονοειδή

Φαινολικά οξέα

Μία μερίδα (1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο) φασκόμηλο περιέχει:

Θερμίδες: 2

Λίπος: 0

Χοληστερίνη: 0

Πρωτεΐνη: 0

Βιταμίνη Α: 1% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (RDA)

Ασβέστιο: 1% RDA

Σίδηρος: 1% RDA

Ένα φλιτζάνι ρόφημα φασκόμηλου που παρασκευάζεται με 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο φασκόμηλο θα έχει περίπου την ίδια θρεπτική αξία.

 

Η ποσότητα του φασκόμηλου στο ρόφημα και σε άλλες τροφές θεωρείται ασφαλής.

Ωστόσο, το φασκόμηλο περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται θουγιόνη (thujone), το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Επειδή έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονται με την κατάποση φασκόμηλου, η υψηλή δόση ή η μακροχρόνια χρήση του τσαγιού φασκόμηλου μπορεί να μην είναι ασφαλής, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, για να επιβεβαιωθεί αυτός ο κίνδυνος για την υγεία.

Πάντως, το φασκόμηλο θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, ιδιαίτερα από γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ