Όσα δεν γνωρίζατε για την δυσθυμία: Αυτά είναι τα συμπτώματα της επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής και η θεραπεία

όσα-δεν-γνωρίζατε-για-την-δυσθυμία-αυτ-181151

Η δυσθυμία ή αλλιώς επίμονη καταθλιπτική διαταραχή είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τις σκέψεις, το σώμα και την διάθεση. Μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο που κοιμάστε, τρώτε και στα πράγματα που αισθάνεστε για τον εαυτό σας.

Η δυσθυμία επηρεάζει τις γυναίκες δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.

Δεν υπάρχει σαφής αιτία για αυτό το είδος κατάθλιψης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα χημικών ανισορροπιών στον εγκέφαλο. Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Αυτοί περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες. Το χρόνιο στρες και το τραύμα έχουν επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Η δυσθυμία φαίνεται να εμφανίζεται σε οικογένειες, αλλά δεν έχουν ακόμη συνδεθεί προς το παρόν κάποια γονίδια με αυτήν.

Δυσθυμία: Τα συμπτώματα της

Η δυσθυμία είναι πιο ήπια, αλλά πιο μακροχρόνια από την μείζονα κατάθλιψη. Κάθε άτομο μπορεί να βιώσει διαφορετικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

διαρκής διάθεση θλίψης, ανησυχίας ή “κενού”

μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, σκέψης και/ή λήψης αποφάσεων

μειωμένη ενέργεια

κούραση

αίσθημα απελπισίας

αλλαγές βάρους ή/και όρεξης λόγω υπερβολικής ή υποκατανάλωσης τροφής

αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, όπως ταραχώδης ύπνος, αδυναμία ύπνου, ξύπνημα πολύ νωρίς ή πολύ αργά το πρωί

χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δυσθυμία: Η διάγνωση και η θεραπεία

Για τη διάγνωση της δυσθυμίας, ένας ενήλικας πρέπει να έχει καταθλιπτική διάθεση για τουλάχιστον 2 χρόνια (ή ένα έτος σε παιδιά και εφήβους), μαζί με τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσθυμίας

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό και η διάγνωση πρέπει πάντοτε να γίνεται από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η κατάθλιψη συμβαίνει συχνά μαζί με άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Μπορεί επίσης να συμβεί με χρήση ουσιών ή με αγχώδεις διαταραχές. Συχνά, τα άτομα με δυσθυμία συνηθίζουν στα ήπια συμπτώματα κατάθλιψης και δεν αναζητούν βοήθεια. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κλειδί για την αποκατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσθυμία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή συνδυασμό των παρακάτω:

Φαρμακευτική αγωγή: Πολλά διαφορετικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Συχνά χρειάζονται 4 έως 6 εβδομάδες για να έχουν πλήρη δράση τα αντικαταθλιπτικά. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακό σας, ακόμα κι αν αρχικά δεν φαίνεται να λειτουργεί. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το σταματήσετε.

Ψυχοθεραπεία: Αυτή συνήθως είναι γνωσιακή συμπεριφορική ή διαπροσωπική θεραπεία. Επικεντρώνεται στην αλλαγή των λανθασμένων απόψεων για τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας. Λειτουργεί, επίσης, για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σχέσεων και τον εντοπισμό και τη διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας.

Επειδή αυτή η δυσθυμία συνήθως διαρκεί περισσότερο από 5 χρόνια, μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Βλαδίμηρος Κυριακίδης – Έφη Μουρίκη: Τα 34 χρόνια γάμου, το μυστικό που κρατάει την σχέση τους δυνατή και το κόκκινο νυφικό

Αυξέντιος Καλαγκός: «Πρώτα είναι ο Θεός και μετά είναι ο γιατρός – Χωρίς πίστη η ζωή δεν έχει νόημα»

Εύκολα σπιτικά ντόνατς με λίγα υλικά: Αφράτα και λαχταριστά για όλη την οικογένεια

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ