Άγχος και κατάθλιψη: Αυτές είναι οι ώρες που θέλουμε να φάμε περισσότερο

Τρώμε περίεργες ώρες; Νέα έρευνα δείχνει ποιες ώρες προτιμούν να τρώνε τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος
άγχος-και-κατάθλιψη-αυτές-είναι-οι-ώρε-62295

Τρώμε περίεργες ώρες; Νέα έρευνα δείχνει ποιες ώρες προτιμούν να τρώνε τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος

Σκεφτήκατε ποτέ πως οι ώρες που ζητά ο οργανισμός σας φαγητό μπορεί να είναι ενδεικτικές της ψυχολογικής σας κατάστασης; Ειδικά εάν πάσχετε από κατάθλιψη ή σας έχει καταβάλει το άγχος; Νέα έρευνα δείχνει ακριβώς αυτό.

Άγχος και κατάθλιψη: Τι δείχνει η ώρα του φαγητού σύμφωνα με την έρευνα

H έρευνα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s έδειξε ότι η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει την ψυχική υγεία συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα διατροφής που προσομοίαζε τους εργαζόμενους σε βάρδιες, οι οποίοι τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τα καταθλιπτικού τύπου συμπτώματα αυξήθηκαν κατά 26% και τα επίπεδα άγχους κατά 16%. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν αυτή την αύξηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ώρα του γεύματος μπορεί να επηρεάσει την ευαλωτότητα της διάθεσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την «ρύθμιση» της διάθεσης σε άτομα των οποίων ο βιολογικός ρυθμός αποδιοργανώνεται π.χ. σε εργαζόμενους σε βάρδιες.

Συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης οι συμμετέχοντες με τον μεγαλύτερο βαθμό αποδιοργάνωσης του κιρκάδιου ρυθμού

Για τις ανάγκες της μελέτης 19 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολο προσομείωσης νυχτερινής βάρδιας που αποδιοργάνωσε τον κιρκάδιο ρυθμό τους. Χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες: της ημερήσιας και της νυχτερινής κατανάλωσης γευμάτων. Τα άτομα της νυχτερινής ομάδας κατανάλωναν γεύματα τόσο στη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας (όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες), ενώ εκείνα της ημερήσιας ομάδας έτρωγαν μόνο στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα οι ερευνητές αξιολογούσαν κάθε ώρα τα επίπεδα της διάθεσής τους αναφορικά με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Διαπιστώθηκε ότι οι ώρες των γευμάτων επηρέασαν σημαντικά τη διάθεση των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες με τον μεγαλύτερο βαθμό αποδιοργάνωσης του κιρκάδιου ρυθμού είχαν και τις μεγαλύτερες μεταβολές της διάθεσής τους παρουσιάζοντας συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η ώρα κατανάλωσης φαγητού εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα υγείας αλλά και μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και να μας δείξει ποια άτομα είναι ευάλωτα από το άγχος και κοντά στην κατάθλιψη.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ