Ο λόγος πίσω από το ζάρωμα του δέρματος: Γιατί μουλιάζουν τα χέρια όταν μένουμε πολλή ώρα στο νερό

ο-λόγος-πίσω-από-το-ζάρωμα-του-δέρματος-179841

Όταν μένουμε στο νερό για αρκετή ώρα το δέρμα στα δάκτυλα και στα πέλματα ζαρώνει. Ένας αμερικανός ειδικός έχει την απάντηση για αυτό το περίεργο φαινόμενο στο σώμα μας.

Ένας ειδικός για το ζάρωμα στο δέρμα μετά το κολύμπι

«Δεν ζαρώνει μόνο το δέρμα στα δάκτυλα των χεριών, αλλά και στις παλάμες και στα πέλματα. Απλώς στα δάκτυλα η διαφορά είναι πολύ εμφανής», απαντά o δερματολόγος Dr. Alok Vij, διευθυντής του Προγράμματος Εξειδίκευσης στη Δερματολογία στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Η ρυτίδωση αρχίζει εντός λίγων λεπτών παραμονής στο νερό, αλλά συνήθως γίνεται αντιληπτή αργότερα».

Οι ακριβείς αιτίες του φαινομένου δεν είναι σαφείς. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως δεν πρόκειται για μία παθητική αντίδραση που οφείλεται στο ότι το δέρμα απορροφά το νερό. Αντιθέτως, είναι μία ενεργητική διαδικασία που ρυθμίζεται από ένα τμήμα του νευρικού συστήματός μας που λέγεται συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Αυτό είναι υπεύθυνο για τις ακούσιες διεργασίες του οργανισμού, όπως η πέψη ή η αναπνοή. Στην προκειμένη περίπτωση, πιστεύεται ότι το συμπαθητικό σύστημα δίνει στον εγκέφαλο εντολή να συσταλούν τα αιμοφόρα αγγεία στα δάκτυλα και στις παλάμες, για να μπορούμε να κρατάμε πιο καλά τα διάφορα αντικείμενα με βρεγμένα χέρια.

Αντίστοιχα συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στα πέλματα για να πατάμε πιο γερά σε ολισθηρά αντικείμενα.

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι που ψάρευαν με τα χέρια, λ.χ., θα μπορούσαν να πιάσουν έτσι πιο εύκολα τα ψάρια, λέει ο Dr. Vij. Θα πατούσαν επίσης πιο σταθερά στα βρεγμένα βράχια.

Μόλις όμως απομακρυνθούμε από το νερό, το δέρμα επανέρχεται στην κανονική κατάσταση. Μάλιστα, ο ειδικός τονίζει πως το μούλιασμα των δακτύλων είναι το σύνθημα για να βγούμε από το νερό, διότι έχουμε μείνει πάρα πολλή ώρα.

Ζάρωμα στο δέρμα μετά το κολύμπι: Πότε να ανησυχήσετε

Μολονότι, όμως, το ζάρωμα του δέρματος στα δάκτυλα είναι φυσιολογικό όταν μένουν βρεγμένα πολλή ώρα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου νοσήματος ή διαταραχής όταν εκδηλώνεται χωρίς καν να έχετε πλησιάσει το νερό, προειδοποιεί ο ειδικός. Σε τέτοια περίπτωση, μερικές πιθανές αιτίες είναι:

Η αφυδάτωση

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Το λεμφικό οίδημα

Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Το σκληρόδερμα

Το σύνδρομο Raynaud

Επομένως, αν βλέπετε το δέρμα στα δάκτυλά σας να ρυτιδιάζει χωρίς επαφή με το νερό, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά ο ο Dr. Vij.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ