Μια parent coach για τον σχολικό εκφοβισμό: Οι πρακτικές συμβουλές σε περίπτωση που κοροΐδεύουν το παιδί σας στο σχολείο

μια-parent-coach-για-τον-σχολικό-εκφοβισμό-οι-πρα-179628

Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετώπισει ένας γονιός είναι όταν μάθει πως κοροΐδεύουν το παιδί του στο σχολείο. Είναι η στιγμή που ο γονιός θα νιώσει πολλά συναισθήματα μαζί όπως θυμό, αμηχανία και ερωτήσεις για το πως να προστατεύσει το παιδί του. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται ψυχραιμία.

Σχολικός εκφοβισμός: Οι συμβουλές μιας ειδικού

Σύμφωνα με την parent coach και γιατρό Tanya McGhee είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε με το παιδί μας για το πώς πρέπει να απαντάει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αρχικά πρέπει να ηρεμήσουμε το παιδί επιβεβαιώνοντας τα συναισθήματά του. Οι λέξεις πληγώνουν και το έχουμε νιώσει κι εμείς. “Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα και ντροπή. Είναι φυσιολογικό να κλαις ή να είσαι εκνευρισμένος. Κι εγώ το έχω πάθει”, είναι κάτι που πρέπει να ακούσει το παιδί. Και φυσικά να το επαινέσουμε που μας μίλησε.

Στη συνέχεια πρέπει να του μάθουμε πώς να απαντάει σε τέτοιες προσβολές:

1.Σταμάτα, δεν μου αρέσει

2.Άσε με ήσυχο

3.Φύγε

4.Μην μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο

Κάντε ένα παιχνίδι ρόλων με αυτές τις φράσεις και δώστε την ευκαιρία στο παιδί να τις πει δυνατά και με σιγουριά.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας υποστεί σχολικό εκφοβισμό

Εξηγήστε στο παιδί- ανάλογα με την ηλικία του- γιατί κάποια παιδιά κοροϊδεύουν ή εκφοβίζουν άλλα παιδιά. Μπορείτε να πείτε ότι κάποια παιδιά δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και λένε άσχημα πράγματα στους άλλους για να νιώσουν καλύτερα.

Εξηγήστε ότι αν κάτι επαναλαμβάνεται και τον κάνει να νιώθει άσχημα πρέπει να το πει αμέσως σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται. Στη δασκάλα ή σε εσάς.

Πάρτε ξεκάθαρα το μέρος του παιδιού σας. Μην προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε το άλλο παιδί και επικοινωνήστε με το σχολείο ώστε να γνωρίζει την κατάσταση. Αυτό που έχει σημασία είναι το παιδί να νιώθει ασφάλεια και να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θα το βοηθήσει να μάθει και να εξελιχθεί.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ