Μαθεύτηκε από τους γιατρούς: Αυτά είναι τα 3 ψάρια που δεν πρέπει να τρώτε

Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα καθώς τα διατροφικά οφέλη είναι αμέτρητα.
μαθεύτηκε-από-τους-γιατρούς-αυτά-είνα-204473

Μπορεί τα ψάρια να έχουν μεγάλη διατροφική αξία ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις στα είδη των ψαριών.

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Ισπανικής Καρδιολογίας (FEC), «το ψάρι περιέχει 18-20% υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών της ομάδας Β, καθώς και λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Δ. Είναι επίσης πλούσιο σε ιώδιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο (αν καταναλωθεί με τα κόκαλα) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε συνδετικό ιστό, γεγονός που καθιστά την πέψη του ευκολότερη».

Εντούτοις πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ψάρια που δεν είναι τα πιο υγιεινά, όπως ο καπνιστός σολομός, τα καβουροπόδαρα ή τα ψαρομπαστούνια. Αυτά τα προϊόντα, αν και δημοφιλή, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν και άλλα ψάρια για τα οποία οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγονται.

Ψάρι: Τα είδη που πρέπει να αποφεύγεις

Τα τρία ψάρια που οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγονται

Προτιμότερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, διαμηνύουν οι ειδικοί, επιλέγοντας αυτά με την υψηλότερη διατροφική αξία. Στον αντίποδα, καλό θα ήταν οι καταναλωτές να αποφεύγουν ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή εκείνα που προέρχονται από μολυσμένα νερά.

Συγκεκριμένα παραδείγματα:

-Η τιλάπια

Η τιλάπια είναι ένα φθηνό ψάρι με χαμηλή θρεπτική αξία, με μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι ένα από τα ψάρια γλυκού νερού με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία. Συνήθως προέρχεται από την Κίνα, όπου εκτρέφεται σε μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση. Μπορεί να αντικατασταθεί από τον μπακαλιάρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

-Η πάνγκα

Η πάνγκα, που προέρχεται επίσης από την Ασία. Το 90% της πάνγκας προέρχεται από τον ποταμό Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, ένα από τα πιο μολυσμένα νερά στον κόσμο.

-Η πέρκα

Τέλος, η πέρκα, ένα αφρικανικό ψάρι που καταναλώνεται συχνά σε συνταγές ως παναρισμένα και μαγειρεμένα πιάτα, συνιστάται να αποφεύγεται. Η Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) συνιστά από το 2017 να αποφεύγεται η κατανάλωση πέρκας από τη λίμνη Βικτόρια στην Αφρική, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ίχνη υδραργύρου στα φιλέτα της, αν και ήταν εντός νόμιμων ορίων.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην παίρνετε φιλέτα κοτόπουλου που έχουν πάνω τους αυτό το σημάδι

Γιώργος Λιάγκας για Αντώνη Ρέμο: «Μίλησα μαζί του, μου είπε ότι θα δανειστεί από φίλους του για να κινηθεί οικονομικά»

Μόνο μπράβο: Κατάστημα ρούχων στην Βέροια αφήνει ένα αδέσποτο σκυλάκι να δροσίζεται μέσα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ