Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην παίρνετε φιλέτα κοτόπουλου που έχουν πάνω τους αυτό το σημάδι

Υπάρχουν μυστικά ώστε το κοτόπουλο φιλέτο που επιλέγετε να έχει την καλύτερη γεύση αλλά και να είναι υγιεινό για την διατροφή σας.
οι-ειδικοί-προειδοποιούν-μην-παίρνετ-204390

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώμε φιλέτο κοτόπουλο αφού όχι μόνο περιέχει μέσα του μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών αλλά και βοηθά εκείνους που θέλουν να απωλέσουν το περίσσιο βάρος τους. Με λίγα λόγια το φιλέτο κοτόπουλο είναι βασικό στοιχείο σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Μόνο που τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση ύψους στα ποσοστά λίπους των πουλερικών, η οποία στις ΗΠΑ φτάνει αγγίζει το 224%.

Η Οργάνωση «Compassion in World Farming» για τη βελτίωση των συνθηκών και πρακτικών στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες δημοσίευσε ένα βίντεο που εξηγεί πότε ένα φιλέτο κοτόπουλο έχει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από αυτή που θα έπρεπε.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στις λευκές ραβδώσεις που εμφανίζονται πολλές φορές παράλληλα με τους μύες του κρέατος.

Όσο πιο μεγάλες και ορατές είναι, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του κοτόπουλου, καθώς το ποσοστό πρωτεΐνης μειώνεται σημαντικά.

Οι πιθανοί κίνδυνοι αν φάτε ανεπαρκώς μαγειρεμένο κοτόπουλο

Η κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου/ψημένου κρέατος (ειδικά κοτόπουλου) είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι δεν ανησυχούν πολύ, αλλά μπορεί να συμβεί κατά καιρούς.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους της κατανάλωσης ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου κοτόπουλου και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε, δείτε τι λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, διαιτολόγος Mia DiGeronimo.

“Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να έχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση”, λέει η DiGeronimo. Οι πιο συχνές βακτηριακές τροφικές δηλητηριάσεις από κοτόπουλο είναι:

Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται απλά. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση του φαγητού και, ανάλογα με τα βακτήρια, η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα.

“Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και μερικές φορές ναυτία και έμετο”, λέει η DiGeronimo. Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα (ιδιαίτερα η διάρροια και ο έμετος) μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, επομένως πρέπει να πίνετε άφθονο νερό.

Ωμό κοτόπουλο: Πρόσθετοι κίνδυνοι

Υπάρχει όμως η πιθανότητα ακόμη πιο διαρκούς βλάβης, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα. “Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνοι με διάγνωση AIDS ή εκείνοι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μπορεί να έχουν επιδεινωμένα συμπτώματα και πιο σοβαρές επιπλοκές από τροφική δηλητηρίαση”, λέει η ίδια.

Ανάλογα με τα βακτήρια, μπορεί να χρειαστείτε και συνταγή για λήψη αντιβιοτικών. Οι ασθενείς μπορεί να κάνουν εξέταση κοπράνων για να προσδιοριστεί ο τύπος των βακτηρίων που εμπλέκεται στη δηλητηρίαση. Η βακτηριαιμία (όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος) είναι επίσης ένας κίνδυνος, ιδιαίτερα για εκείνους με χαμηλότερη ανοσία.

Πώς να προστατευτείτε από τροφική δηλητηρίαση λόγω κατανάλωσης ωμού κοτόπουλου

Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε εξαρχής ότι μαγειρεύετε το κοτόπουλο επαρκώς: πρέπει να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C τουλάχιστον. Μην εμπιστεύεστε μόνο το ένστικτό σας όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρεάρτων για ακριβείς μετρήσεις θερμοκρασίας.

Εκτός από το σωστό μαγείρεμα του κοτόπουλου, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο σας παραμένει φρέσκο.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το ωμό κοτόπουλο

Εάν βάζετε ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο, κρατήστε το στην αρχική του συσκευασία για όχι περισσότερο από δύο ημέρες, λέει η DiGeronimo. “Φυλάξτε το ωμό κοτόπουλο στο κάτω ράφι του ψυγείου, μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα”, συμβουλεύει η ίδια.

Εάν αποθηκεύετε το ωμό κοτόπουλο περισσότερο από δύο ημέρες, είναι καλύτερο να το καταψύξετε, προσθέτει. Και, ναι, μπορείτε να το καταψύξετε στην αρχική του συσκευασία. Απλώς φροντίστε να το ξεπαγώσετε σταδιακά, περνώντας το από την απλή ψύξη στο ψυγείο, μετά να το βγάλετε εκτός ψυγείου και όταν έρθει η ώρα, να το ψήσετε αμέσως μόλις αποψυχθεί.

Μετά από πόσο καιρό χαλάει το ωμό κοτόπουλο

“Το ωμό κοτόπουλο θα παραμείνει φρέσκο έως και δύο ημέρες στο ψυγείο, αλλά έως και ένα έτος στην κατάψυξη”, λέει η DiGeronimo.

Και πόσο καιρό μπορεί να μείνει το ωμό κοτόπουλο έξω από το ψυγείο όταν το ετοιμάζετε ή όταν ψωνίζετε; Ιδανικά, θα πρέπει να φέρετε τα ευπαθή προϊόντα στο σπίτι και στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε πολλές στάσεις σε ένα παντοπωλείο και να μην μπορείτε να βάλετε το κοτόπουλο σας στο ψυγείο αμέσως.

Αν συμβαίνει αυτό, ή αν τύχει να αφήσετε κατά λάθος το κοτόπουλο σας έξω στον πάγκο μόλις φτάσετε στο σπίτι, έχετε ακόμα λίγο χρόνο: “Είναι ασφαλές να αφήνετε τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και δύο ώρες”, λέει η DiGeronimo.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το ωμό κοτόπουλο έχει χαλάσει

Το ωμό κοτόπουλο πρέπει να είναι κρύο όταν το αγοράζετε στο κατάστημα ή πριν το μαγειρέψετε στο σπίτι. Πρέπει επίσης να είναι ροζ και υγρό, αλλά όχι γλοιώδες. Εάν το χρώμα του κοτόπουλου σας είναι θαμπό και η σάρκα του γλοιώδες, αυτό είναι σημάδι ότι έχει χαλάσει.

Και, φυσικά, υπάρχει το τεστ οσμής: Το φρέσκο ωμό κοτόπουλο θα πρέπει να έχει μόνο μια ελαφριά μυρωδιά. Αν είναι μια έντονη, σάπια μυρωδιά, πρέπει να το πετάξετε επιτόπου.

Επίσης, μην το ξεπαγώνετε στον νεροχύτη ή στον πάγκο: “Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο είναι στο ψυγείο ή σε κρύο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων”, λέει η DiGeronimo.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Θαύμα που συγκλονίζει: «Είδα μια γυναίκα να στέκεται πάνω από τη σύζυγό μου κι είχε στο χέρι της έναν σταυρό»

Σμαράγδα Καρύδη: To υπέροχο, νεοκλασικό σπίτι της με θέα την Ακρόπολη είναι το όνειρο κάθε Αθηναίου

Νέα Σελήνη στον Καρκίνο στις 5 Ιουλίου: Αυτά είναι τα 2 ζώδια που κερδίζουν το «Τζόκερ»

 

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ